Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ ΣΟΥΣΑΜΕΝΙΟΣ

http://www.thrakiki.gr/fagita.htm#thr10

(Της γιαγιάς Μαρίας από το Διδυμότειχο)



Υλικά:2 φλυτζάνες νερό
1 κιλό αλεύρι περίπου
1 κιλό σουσάμι
3 κουταλιές ζάχαρη
2 φλυτζανες λάδι
1 κοφτό κουταλάκι αλάτι
σερμπέτι (σιρόπι )5 φλυτζάνες νερό
5φλυτζάνες ζάχαρη
φλούδα από μισό λεμόνι
             
Εκτέλεση:  
Αναμιγνύουμε το νερό, το αλεύρι και το αλάτι και τα ζυμώνουμε καλά. 
Η ζύμη δεν πρέπει να είναι πολύ μαλακή ούτε πολύ σφιχτή. 
Γι' αυτό καλό είναι το αλεύρι να το προσθέτουμε λίγο λίγο, καθώς ζυμώνουμε τη ζύμη, ώστε να μπορούμε να ελέγξουμε την υφή της. 
Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί για 30 λεπτά περίπου και ετοιμάζουμε τη γέμιση. 

Αφού πρώτα καθαρίσουμε και πλύνουμε το σουσάμι το ψήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία. 
Προσοχή στο ψήσιμο του σουσαμιού γιατί είναι πολύ εύκολο να καεί και να πικρίσει. 
Καθώς ψήνετε πρέπει σε τακτά χρονικά διαστήματα να το ανακατεύουμε. 
Όταν ψηθεί το σουσάμι το στουμπίζουμε σε μεγάλο ξύλινο γουδί αρκετά καλά. 
(Σήμερα οι νοικοκυρές το κόβουνε στο μπλέντερ). 

Στη συνέχεια αρχίζουμε να ανοίγουμε τα φύλλα. 
Θα γίνουν 18 με 20 φύλλα. 
Αφού έχουμε ανακατέψει το σουσάμι με τις τρεις κουταλιές ζάχαρη αρχίζουμε να στρώνουμε το μπακλαβά. 
Τοποθετούμε σε ένα  μεγάλο ταψί 2 φύλα έτσι ώστε να καλύψουν τον πάτο του ταψιού και ρίχνουμε μία μικρή ποσότητα σουσάμι. 
Αραδιάζουμε έτσι εναλλάξ τα φύλλα με το σουσάμι με τη διαφορά ότι βάζουμε ένα ένα τα φύλα. 
Μόνο στην  αρχή και στο τέλος βάζουμε δύο φύλλα. 

Μόλις τελειώσουμε το στρώσιμο των φύλλων χαράζουμε το μπακλαβά τον περιχύνουμε με το λάδι αφού πρώτα το έχουμε κάψει καλά. 
Τον ψήνουμε στους 150 βαθμούς ώσπου να ροδίσει. 
Λίγο πριν το βγάλουμε από το φούρνο ετοιμάζουμε το σερμπέτι. 

Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το νερό τη ζάχαρη και τη φλούδα του λεμονιού και το αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά. 
Μόλις βγάλουμε το μπακλαβά από το φούρνο τον περιχύνουμε με το σερμπέτι το οποίο πρέπει να είναι ζεστό. 
Αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε 3 – 4 γαρίφαλα την ώρα που βράζει το σιρόπι ή ένα πάνω σε κάθε κομμάτι του μπακλαβά.


Σημείωση: 
Ο μπακλαβάς μπορεί να γίνει και με φύλλα κρούστας.
Μοναδικό γλυκό με ανατολίτικη ρίζα και δυτική εξέλιξη, αφού το πολύ λεπτό φύλλο κρούστας που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του είναι γνήσια ελληνική επινόηση



Δεν υπάρχουν σχόλια: