Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

«Χτίζοντας το Μέλλον»


Έκθεση για τις υπηρεσίες και τα προϊόντα που αφορούν κρατικό πρόγραμμα «Χτίζοντας το Μέλλον» . 

Η έκθεση θα διεξαχθεί στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του ΜΕΤΡΟ Συντάγματος από 9-11 Μαΐου 2011 και έχει ως στόχο την ενημέρωση του κοινού για τα μέσα επίτευξης των εθνικών στόχων για εξοικονόμηση ενέργειας με τη δημιουργία κτιρίων χαμηλής ενέργειας.
Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα και πλέον φιλόδοξα προγράμματα επέμβασης στον κτιριακό τομέα ο οποίος ξεκινά το 2011 και τελειώνει το 2020 και με την δέσμευση της Ελλάδας για  

3.100.000 ενεργειακές παρεμβάσεις σε κτίρια και με στόχο την μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης

Σημαντικές εκπτώσεις των εταιρειών προς τον πολίτη για προκαθορισμένο αριθμό και ποσότητα προϊόντων.

Η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Αττικό Μετρό βρίσκεται στην καρδιά της Αθήνας, στην πλατεία Συντάγματος. 
Το συγκριτικό πλεονέκτημα του συγκεκριμένου εκθεσιακού χώρου είναι -πέρα από την υψηλή αισθητική- η τεράστια επισκεψιμότητα λόγω του ότι οι επιβάτες ξεπερνούν τους 350.000 καθημερινά μόνο από τον συγκεκριμένο σταθμό σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Αττικό Μετρό.

Ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί από τους ΠΟΛΙΤΕΣ - ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ στην ενεργειακή εξοικονόμηση στον κτιριακό τομέα, όπου διαπιστώθηκε πως παρατηρούνται μεγάλες ωφέλειες όχι μόνο για την μείωση των λειτουργικών εξόδων, αλλά κυρίως για τη συγκράτηση και δημιουργία θέσεων εργασίας στον κατασκευαστικό-επισκευαστικό κλάδο.
Βάσει μιας σειράς παραδοχών, εξετάστηκε η υλοποίηση 9 συγκεκριμένων μέτρων, όπως 
  • η θερμομόνωση τοίχων και 
  • οροφής, 
  • η αντικατάσταση των παλιών κεντρικών θερμάνσεων, 
  • η τοποθέτηση ανεμιστήρων και 
  • συστημάτων διαχείρισης ενέργειας, καθώς και 
  • η αντικατάσταση λαμπτήρων.

Η υλοποίηση των συγκεκριμένων εννέα παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας θα απαιτήσει σημαντικούς οικονομικούς πόρους που θα αγγίξουν συνολικά σχεδόν τα 15 δις  ευρώ για την περίοδο 2010-2020, όμως τα οφέλη θα είναι σαφώς πολλαπλάσια και θα ξεπεράσουν τα 17 δις ευρώ για την ίδια περίοδο.
Εκτός όμως των χρηματικών κερδών, ακόμα πιο σημαντικές είναι οι δυνατότητες για αύξηση της απασχόλησης σε συναφείς τομείς, καθώς η υλοποίηση των προτεινόμενων μέτρων  μπορεί να δημιουργήσει περίπου 180.000 – 216.000 θέσεις εργασίας.
«Με χαρά διαπιστώσαμε πως το νέο πρόγραμμα του ΥΠΕΚΑ δείχνει τη διάθεση της κυβέρνησης να δώσει προτεραιότητα στο ζήτημα της εξοικονόμησης ενέργειας.

Το πρόγραμμα «Χτίζοντας το Μέλλον» στηρίζεται σε εθελοντικές συμφωνίες μεταξύ των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της οικοδομής και των κοινωνικών εταίρων προκειμένου να επιτευχθούν εκπτώσεις σε εργασίες και υλικά. 

Το κράτος θα εγγυάται με ελέγχους την τήρηση των συμφωνηθέντων ενώ θα εξασφαλίζει και τη δημοσιότητα του προγράμματος. 

Με την εφαρμογή του νέου προγράμματος εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί εξοικονόμηση πόρων από τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης ύψους 9 δισ. ευρώ την επόμενη δεκαετία ενώ με το «Εξοικονομώ κατ' Οίκον» αναμένονται επενδύσεις 1,2 δισ. ευρώ και 15.000 νέες θέσεις εργασίας στο χώρο της οικοδομής. 

Με αφορμή εξάλλου τις καταγγελίες της ΠΟΜΙΔΑ για υπερβολική γραφειοκρατία στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ' Οίκον», ο κ. Μανιάτης δήλωσε ανοιχτός σε διορθωτικές κινήσεις. 

Σύμφωνα με τις επισημάνσεις που έγιναν, η νομοθεσία απαιτεί έως και 17 δικαιολογητικά για την έκδοση πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης, το οποίο είναι απαραίτητο από την αρχή του χρόνου για τις αγοραπωλησίες ακινήτων και, από τον Ιούλιο, για τις μισθώσεις αντίστοιχα, για μια πολυκατοικία 20 διαμερισμάτων τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την ένταξη στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ' Οίκον» υπολογίζονται σε 178. 

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Στράτος Παραδιάς ζήτησε εξάλλου να θεσπιστεί δικαίωμα μονομερούς εκχώρησης ακινήτου στο δημόσιο σε περίπτωση αδυναμίας εξόφλησης φόρων, για τον πρόσθετο λόγο ότι με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο οι οφειλές προς το Δημόσιο ποινικοποιούνται. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: