Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2011

Λαχανόκηπος στη στέγη σούπερ μάρκετ ! ! !


Σε λαχανόκηπο μετατράπηκε η στέγη του σούπερ μάρκετ
Thornton’s Budgens στο βόρειο Λονδίνο, χάρη σε μια ομάδα φιλόδοξων εθελοντών που οραματίζονται μια πράσινη πόλη.
Το project, που ονομάζεται «φαγητό από τον ουρανό», βασίζεται στις αρχές τις βιώσιμης κηπουρικής και ξεκίνησε τον περασμένο Μάιο, όταν ένας γερανός σήκωσε στην ταράτσα του σούπερ μάρκετ 10 τόνους χώμα και 300 πράσινα κουτιά ανακύκλωσης.
Τώρα ο κήπος παράγει αρκετά λαχανικά που πωλούνται στους διαδρόμους του σούπερ μάρκετ κάθε Παρασκευή, ενώ οι εθελοντές κέρδισαν το κοινοτικό βραβείο «Άνθρωποι και Περιβαλλοντικά Επιτεύγματα».
Στον λαχανόκηπο καλλιεργούνται, μεταξύ άλλων, φασόλια, πατάτες, λάχανα, μπρόκολα, λουλούδια, ακόμα και φράουλες και βατόμουρα. 
Παράλληλα υπάρχει ένας χώρος όπου γίνεται κομποστοποίηση.

Οι συνθήκες είναι ιδανικές για τα φυτά. Η ζέστη από τη θέρμανση και τον φωτισμό του σούπερ μάρκετ φτάνει στη στέγη, προστατεύοντας τους σπόρους τη βαρυχειμωνιά, ενώ τα CD που κρέμονται από τον φράχτη περιμετρικά της ταράτσας, αποτρέπουν τα περιστέρια.
Η καλλιέργεια και συγκομιδή θα αναληφθεί από μια ομάδα εθελοντών που διαχειρίζεται The Positive Earth Project. Ο χώρος που θα χρησιμοποιηθεί για την ενθάρρυνση των τοπικών κατοίκων και των τοπικών σχολείων να αναλάβουν τα δικά τους έργα. Για παράδειγμα, είναι σε εξέλιξη σχέδιο με το οποίο τα τροφιμα σχετικά με τη στέγη αυξάνονται και να παρέχουν τους σπόρους από τη συγκομιδή δωρεάν για τους κατοίκους και τα σχολεία.
Το έργο έχει εμπνεύσει ήδη την τοπική κοινότητα και οργανισμούς όπως η Soil Association και το London School of Economics  τις τελευταίες έξι εβδομάδες και μόνο, η αστική βιοποικιλότητα έχει ήδη επιστρέψει στο roof garden του ξενοδοχείου, και έχουμε επικονίασης μέλισσες, πασχαλίτσες, πεταλούδες και μικρά πουλιά. Είναι ένα τόσο συναρπαστικό και εμπνευσμένο πρόγραμμα, και είχαμε ένα τεράστιο ποσό των τόκων και υποστήριξη από εθελοντές, τις επιχειρήσεις και από το Συμβούλιο Haringey.
δείτε την σχετική ταινία:
http://www.bbc.co.uk/news/10424392  

Δεν υπάρχουν σχόλια: