Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Εταιρεία Παροχής Αερίου συστήνεται στην ΑΜ-Θ;


ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΕΤΑΙ

ΣΥΝΤΟΜΑ Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ


Το προανήγγειλε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Την προκήρυξη διαγωνισμού για τη δημιουργία και διαχείριση τριών
νέων Εταιριών Παροχής Αερίου (ΕΠΑ),
σε Κεντρική Μακεδονία, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και Στερεά Ελλάδα – Εύβοια, προανήγγειλε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης μιλώντας στο συμπόσιο ενέργειας με θέμα:

“Πράσινη αποδοτική και βιώσιμη - Ο στόχος για την ελληνική ενεργειακή οικονομία”.

Παράλληλα τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται ο κατάλογος των εταιρειών (short list) για το διαγωνισμό του Λιγνιτωρυχείου της Βεύης, “το οποίο αναμένεται να συμβάλλει αποφασιστικά τόσο στην απελευθέρωση της αγοράς λιγνιτικής ενέργειας στη χώρα, όσο και στη δημιουργία θέσεων εργασίας στον νομό Φλώρινας και την ευρύτερη περιοχή”.

Πηγή:
http://www.xronos.gr/detail.php?ID=66492

Σύντομα θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τη δημιουργία και διαχείριση τριών νέων Εταιρειών Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) σε Κεντρική Μακεδονία, Ανατολική Μακεδονία & Θράκη και Στερεά Ελλάδα- Εύβοια ενώ τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται ο κατάλογος των εταιρειών (short list) για το διαγωνισμό του Λιγνιτωρυχείου της Βεύης, "το οποίο αναμένεται να συμβάλλει αποφασιστικά τόσο στην απελευθέρωση της αγοράς λιγνιτικής ενέργειας στη χώρα, όσο και στη δημιουργία θέσεων εργασίας στον νομό Φλώρινας και την ευρύτερη περιοχή".

Αυτά μεταξύ άλλων επεσήμανε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γ. Μανιάτης μιλώντας στο Συμπόσιο Ενέργειας με θέμα "Πράσινη Αποδοτική και Βιώσιμη - Ο στόχος για την ελληνική ενεργειακή οικονομία" που πραγματοποιείται απόψε στο Μέγαρο Μουσικής.

Ο κ. Μανιάτης παρουσίασε τις εξελίξεις στα διεθνή ενεργειακά δίκτυα στα οποία συμμετέχει η χώρα, αναφερόμενος ειδικότερα:

-Στον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη για τον οποίο πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες η πρώτη τετραμερής συνάντηση (Ε.Ε., Κοινοπραξία, Ελλάδα, Βουλγαρία), μετά την ανάληψη συντονιστικής δράσης σε ζητήματα διασυνοριακών περιβαλλοντικών εκτιμήσεων από τη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ε.Ε.

-Στον αγωγό Φυσικού Αερίου South Stream για τον οποίο επιδιώκεται, σε συνεργασία με άλλα κράτη της Ε.Ε., να χαρακτηριστεί ως "έργο Ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος".

-Στον Ελληνο-ιταλικό αγωγό φυσικού αερίου (ITGI). Προωθούνται όπως είπε ο υφυπουργός στη Βουλή ρυθμίσεις για την επιτάχυνση των διαδικασιών κατασκευής του Υποθαλάσσιου Αγωγού Poseidon, για τη Διασύνδεση Ελλάδας- Ιταλίας, καθώς και του Αγωγού για τη διασύνδεση Ελλάδας - Βουλγαρίας.

"Το παραπάνω πλέγμα μεταφοράς Φυσικού Αερίου, μαζί με την προώθηση υλοποίησης της επένδυσης για την υπόγεια αποθήκευση Φυσικού Αερίου στη Νότια Καβάλα, δημιουργούν έναν διαμετακομιστικό κόμβο, με ειδική σημασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, στηρίζοντας το Νότιο Ευρωπαϊκό Διάδρομο Φυσικού Αερίου και συμβάλλοντας καθοριστικά στην ενεργειακή ασφάλεια όλης της Ευρώπης", τόνισε ο υφυπουργός.

Ο κ. Μανιάτης επανέλαβε τις ελληνικές θέσεις για πλήρη αποκλεισμό της πυρηνικής ενέργειας από το ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας, υλοποίηση stress tests στο σύνολο των πυρηνικών αντιδραστήρων που λειτουργούν στην ΕΕ και διασφάλιση ότι οι γειτονικές χώρες θα προσχωρήσουν στην Κοινή Σύμβαση για την ασφάλεια διαχείρισης αναλωθέντων καυσίμων και ραδιενεργών αποβλήτων και θα διαβουλεύονται με την EURATOM, αναφορικά με τα σχέδια τους να εγκαταστήσουν πυρηνικούς σταθμούς, σύμφωνα με τη Σύμβαση για την Πυρηνική Ασφάλεια.

Αναφερόμενος εξάλλου στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τόνισε αποδεικνύουν την ανάγκη υιοθέτησης ενός αναπτυξιακού μοντέλου το οποίο θα στηρίζεται περισσότερο στις Ανανεώσιμες Πηγές και στην εξοικονόμηση ενέργειας και λιγότερο στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Πηγή:
http://www.presscode.gr/index.php/analysis-by-topic/energy/7462-2011-03-22-15-51-35

Δεν υπάρχουν σχόλια: