Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Ηλιοθερμικό πάρκο 100 εκατ. σε έκταση της Μονής Γουβερνέτου


Το πράσινο φως από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας δόθηκε στις 25 Φεβρουαρίου στο ηλιοθερμικό έργο της εταιρείας Natura Power, που θα κατασκευαστεί στα όρια του δήμου Ακρωτηρίου Χανίων, στην Κρήτη.
Πρόκειται για μια επένδυση που δεν θεωρείται τυχαία. 
Καταρχάς η τεχνολογία των ηλιοθερμικών είναι μια πολλά υποσχόμενη μορφή πράσινης ενέργειας  με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης και τεράστιο ενδιαφέρον, όχι μόνο ελληνικό, αλλά και διεθνές.
Πάνω σε αυτή την τεχνολογία υπάρχουν σχέδια για την αξιοποίηση της ηλιακής ακτινοβολίας στην έρημο της Καλιφόρνιας, στη Σαχάρα και σε άλλες περιοχές του κόσμου.

Εκτός όμως από την ιδιαίτερη τεχνολογία (η ενέργεια δεν παράγεται απευθείας όπως στα φωτοβολταϊκά αλλά παράγεται θερμότητα μέσω παραβολικών κατόπτρων που χρησιμοποιείται σε στροβίλους) η χορήγηση της άδειας που ανακοινώθηκε χθες από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, έχει και μια άλλη ενδιαφέρουσα διάσταση.

Η αίτηση υπεβλήθη από την Natura Power, στην οποία σύμφωνα με πληροφορίες συμμετέχει η εταιρεία της P.M.C. που ανήκει στην Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης. Δηλαδή η πρωτοπόρα αυτή επένδυση, θα υλοποιηθεί από την υπαγόμενη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Εκκλησία της Κρήτης.

Σημειώνεται ότι ο σταθμός θα εγκατασταθεί στη θέση «χωραφάκια» στα Χανιά, σε έκταση της Μονής Γουβερνέτου, σε έκταση 2150 στρεμμάτων, ενώ το ύψος της επένδυσης ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ.

Πατριαρχείο – Άγιο Όρος
Η ανανεώσιμη ενέργεια δεν είναι ξένη στην Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία έχει να επιδείξει σημαντικά επιτεύγματα σε φιλικά περιβαλλοντικές δράσεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος εξαιτίας του ενδιαφέροντος του για το περιβάλλον έχει χαρακτηριστεί ως «Πράσινος Πατριάρχης».
Εξάλλου και στο Άγιο Όρος, οι μοναχοί μπορούν να χαρακτηριστούν εκ των πρωτοπόρων της πράσινης ενέργειας. Στις Μονές της Αθωνικής Πολιτείας οι ανάγκες σε ηλεκτρισμό καλύπτονται από μικρές υδροηλεκτρικές μονάδες και φωτοβολταϊκά, ενώ αρκετά έργα ΑΠΕ έχουν αναπτυχθεί ή αναπτύσσονται σε εκτάσεις που ανήκουν σε Μοναστήρια.
Χαρακτηριστικά έργα είναι τα μικρά υδροηλεκτρικά της Μονής Γρηγορίου ισχύος 40KW, των Ι. Μονών της Σιμωνόπετρας με ισχύ 46KW, Φιλοθέου με ισχύ 90 KW, Διονυσίου, και Αγίου Παύλου.
Το 2005 δημιουργήθηκε εξάλλου στην Ιερά Μονή Δοχειαρίου ένα πρωτοποριακό υβριδικό σύστημα που κάνει χρήση φωτοβολταϊκής και αιολικής ενέργειας σε συνδυασμό με μπαταρίες και ντιζελογεννήτρια.

Εκκλησία της Ελλάδος
Ενδιαφέρον για την πράσινη ενέργεια είχε επιδείξει και η Εκκλησία της Ελλάδος, η οποία  έχει εξασφαλίσει άδειες για εγκατάσταση και λειτουργία τουλάχιστον οκτώ φωτοβολταϊκών πάρκων, με προβλεπόμενο ύψος επένδυσης 4,5 εκατ. ευρώ.
Οι πρώτες κινήσεις έγιναν μετά από απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της Εκκλησίας για έργα ΑΠΕ και ιδιαίτερα για φωτοβολταϊκά.
Η απόφαση ελήφθη επί εποχής του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου και καταρχήν προωθήθηκε η εκπόνηση ερευνών και μελετών προκειμένου να επισημανθούν οι περιοχές εκείνες στις οποίες θα μπορούσαν να αναπτυχθούν αιολικά πάρκα και φωτοβολταϊκά πάρκα.
Μάλιστα για το σκοπό αυτό στο Δ.Σ. της ΕΚΥΟ (Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών) είχε εκλεγεί ο τότε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Π. Αθανασόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: