Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Ελεύθεροι Σπόροι για όλους!


Κάτι κινείται διεθνώς.

Διεθνής Ημέρα Δράσης για τους Σπόρους

Ελεύθεροι Σπόροι για όλους!
Διεθνής Ημέρα Δράσης
Βρυξέλλες, 17-18 Απρίλη 2011

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη διεκδικούν ενεργά το δικαίωμα να παραμείνει η παραγωγή σπόρων στα χέρια των μικρών αγροτών και  κηπουρών. Μια μεγάλη ποικιλία φυτών έχει θρέψει την ανθρωπότητα εδώ και χιλιάδες χρόνια. Οι σπόροι που έχουμε κληρονομήσει από τις προηγούμενες γενιές είναι η βάση της ζωής και είναι ουσιώδεις για την διατροφική αυτάρκεια.
Τα μεγάλα τραστ της βιομηχανίας σπόρων είναι αποφασισμένα να αποκτήσουν τον παγκόσμιο έλεγχο. Αυτό κατέστη σαφές με  την γενετική μηχανική, τις πατέντες σε φυτά και ζώα, την εισαγωγή της πληρωμής δικαιωμάτων για την αναπαραγωγή σπόρων...
Προσθέστε επίσης σε αυτά και την τεχνολογία Τerminator που καταστρέφει τη γονιμότητα των σπόρων και την απαγόρευση των αυτο-παραγόμενων ποικιλιών. Πρέπει να εμποδίσουμε το να γίνει η ίδια η βάση των τροφίμων πηγή κέρδους για τις πολυεθνικές εταιρείες.
Πριν από δύο χρόνια ξεκινήσαμε την καμπάνια “Σπέρνοντας το Μέλλον-Συγκομίζοντας Ποικιλομορφία” ως διαμαρτυρία κατά της αναμενόμενης νέας νομοθεσίας της Ε.Ε. για τους σπόρους η οποία κυριαρχείται από τα συμφέροντα των μεγάλων σποροπαραγογικών εταιρειών.
Έχουμε την πρόθεση να παρουσιάσουμε τις δεκάδες χιλιάδες  υπογραφών που συγκεντρώθηκαν σε ολόκληρη την Ευρώπη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να ζητήσουμε την διεξαγωγή έρευνας ώστε να διευκρινιστεί κατά πόσον οι νόμοι αυτοί παραβιάζουν το θεμελιώδες δικαίωμα στην τροφή και την πρόσβαση σε σπόρους.
Σας καλούμε να συμμετάσχετε σε δύο μέρες δράσης κατά τις οποίες θα κάνουμε σαφή την αντίθεσή μας στις πολιτικές της Ε.Ε. και την πρόθεσή μας να αντισταθούμε.
Ελάτε στις Βρυξέλλες! Δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχθούμε ότι η βάση της ζωής μας, θα παραδοθεί στις πολυεθνικές. Στο μέλλον σκοπεύουμε να διατηρήσουμε και να μεταβιβάσουμε την κληρονομιά των φυτικών ποικιλιών μας.
 Η κύρια εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 17 Απριλίου, την διεθνή ημέρα της αντίστασης αγροτών όπως ορίστηκε από την Via Campesina, ενώ ακολουθεί πορεία διαμαρτυρίας στις 18.
Εάν δεν μπορείτε να έρθετε στις Βρυξέλλες, διοργανώστε παρόμοιες εκδηλώσεις στις χώρες, τις πόλεις και τα χωριά σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: