Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου 2011

όσπρια στη διατροφή μας…


 Η συμβολή των οσπρίων στην παιδική διατροφή
Τα όσπρια είναι απαραίτητα να υπάρχουν στη διατροφή των παιδιών και μπορούν να συνδυαστούν με λαχανικά, ακόμα και με το κρέας. Μπορούν να καταναλωθούν ως σούπα ή σαλάτα. Οι φακές συνδυάζονται με πολλά τρόφιμα και κάνουν ωραίους γευστικούς συνδυασμούς.
Όσπρια…
Είναι ώριμοι αποξηραμένοι καρποί και είναι ιδιαίτερα σημαντικοί από θρεπτική άποψη. Αποτελούν κύριο γεύμα και μπορούν να συνδυαστούν κατάλληλα με λαχανικά ή δημητριακά. Τα όσπρια που καταναλώνονται είναι οι φακές, τα φασόλια (χάντρες, γίγαντες, μαυρομάτικα), τα ρεβίθια, τα μπιζέλια, τα κουκιά, η φάβα και τα λουβιά. Τα όσπρια είναι πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες και θεωρούνται καλή πηγή υδατανθράκων. Περιέχουν βιταμίνες (Α, Β, C) και ιχνοστοιχεία (ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, νάτριο, φώσφορο). Είναι άριστη πηγή φυτικών ινών.

Συνιστώμενη εβδομαδιαία κατανάλωση : τουλάχιστον 2 φορές … 
Χαρακτηρίζονται κατάλληλα για κατανάλωση όταν…:
  • … έχουν φυσιολογικό χρώμα.
  • … φυλάσσονται σε ξηρό και σκοτεινό μέρος.
  • … δεν φυλάσσονται παραπάνω από έναν χρόνο γιατί γίνονται σκληρά και δύσπεπτα.
  • … είναι καλοβρασμένα ώστε να τρώγονται εύκολα και να μην είναι δύσπεπτα. 
  • … είναι ακέραια και δεν έχουν δείγματα από εισβολή εντόμων.
  • … δεν έχουν ραντιστεί με επικίνδυνα φυτοφάρμακα (καλό είναι να γνωρίζουμε την προέλευσή τους).
  • … δεν περιέχουν ξένα σώματα (π.χ. πετραδάκια, ξυλαράκια) σε ποσοστό μεγαλύτερο του 0,5%.
Προσοχή: Κάθε μερίδα μαγειρεμένων οσπρίων δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 150 γρ. (αντιστοιχούν σε 70 γρ. ωμού προϊόντος, δηλαδή περίπου ένα φλιτζάνι μαγειρεμένα όσπρια), λόγω της μεγάλης θερμιδικής τους αξίας και του αισθήματος κορεσμού που προκαλούν μετά την κατανάλωσή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: