Τρίτη, 4 Οκτωβρίου 2011

μην ξεχνάτε! Επιμένουμε εποχιακά! Επιμένουμε τοπικά! Επιμένουμε Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Α ! ! !

Ψάρι: Από τα φρέσκα το πιο φρέσκοΥπάρχει μια παλιά παροιμία που λέει πως ρώτησε κάποιος κάποτε έναν ψαρά ποιο είναι το καλύτερο ψάρι για να αγοράσει για την οικογένειά του και ο ψαράς του απάντησε: «το πιο φρέσκο». «Και από τα πιο φρέσκα;», επέμεινε ο πρώτος. «Το πιο φρέσκο», αποκρίθηκε ο ψαράς.

Πώς μπορούμε να ξεχωρίσουμε, όμως, ποιο ψάρι είναι το πιο φρέσκο;  «για να διακρίνει κανείς πραγματικά αν ένα ψάρι είναι φρέσκο πρέπει να το πιάσει, να το κοιτάξει μέσα, να δει τα βράγχιά του. Κάτι τέτοιο, όμως, απαγορεύεται από την υγειονομική προστασία, οπότε θα πρέπει κανείς να έχει εμπιστοσύνη στον ψαρά από τον οποίο ψωνίζει». Εκ πρώτης όψης, ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα χαρακτηριστικά που δείχνουν αν ένα ψάρι είναι φρέσκο
• Η σάρκα του πρέπει να είναι σκληρή. Αν το πιάσετε και μένουν πάνω τα αποτυπώματά σας, το ψάρι είναι κάποιων ημερών. 
• Τα μάτια και το δέρμα του πρέπει να γυαλίζουν. Αν τα μάτια είναι άσπρα, το ψάρι πιθανότατα είναι κατεψυγμένο, ενώ αν το δέρμα έχει υπερβολική βλέννα πιθανώς να προέρχεται από μολυσμένα νερά. 
• Τα λέπια και τα πτερύγια πρέπει να είναι καλά προσκολλημένα στο δέρμα. Τα δε πτερύγια πρέπει, όταν ανοιχθούν, να επανέρχονται αμέσως στην θέση τους. 
• Τα βράγχια του ψαριού πρέπει να είναι κόκκινα. 
• Η μυρωδιά του φρέσκου ψαριού δεν είναι έντονη. Η έντονη μυρωδιά είναι δείγμα μεγάλης ποσότητας νιτρικών-συντηρητικών στο δέρμα του ψαριού. 
• Όταν, βέβαια, πλέον το ψάρι έχει ανοιχθεί, τα σπλάχνα του πρέπει να είναι ζωηρά, σφιχτά και ανοιχτόχρωμα, ενώ το κρέας του πρέπει να είναι εντελώς λευκό. 

Και ο κολιός τον Αύγουστο 
Οι διατροφολόγοι συμβουλεύουν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες να μην αγοράζουμε ψάρια από αγορές στις οποίες βρίσκονται εκτεθειμένα για πολλές ώρες στον ήλιο και την υπερβολική ζέστη. Από την άλλη, ούτε τα πολύ σκληρά, παγωμένα και δύσκαμπτα ψάρια είναι απαραιτήτως φρέσκα. Τέλος, επισημαίνουν, ότι -όπως τα φρούτα και τα λαχανικά- έχουν και τα ψάρια εποχή, η οποία επηρεάζει όχι τόσο την φρεσκάδα αλλά την γεύση τους.

Έτσι, πιο νόστιμα θα βρείτε: 
Τον Χειμώνα: Τα μπαρμπούνια, τις μαρίδες και τις γόπες. 
Την Άνοιξη: Τον γαλέο, τους σπάρους, τα αφρόψαρα και τις πέρκες. 
Το Καλοκαίρι: Τις κουτσομούρες, τους κολιούς, τα λιθρίνια και τις σαρδέλες. 
Το Φθινόπωρο: Τις τσιπούρες, τα λυθρίνια, τις ζαργάνες, τους κέφαλους και τα σαφρίδια.

Τέλος, αν προτιμήσετε να αγοράσετε κατεψυγμένα ψάρια, προκειμένου π.χ. να δοκιμάσετε κάποιο είδος που δεν συναντάται συχνά στα ελληνικά νερά, πρέπει να γνωρίζετε ότι καιανάμεσα σε αυτά τα πιο φρέσκα είναι όσα
• Διατηρούνται σε καλό προστατευτικό στρώμα πάγου, ομοιόμορφα σε όλο το σώμα τους. 
• Έχουν στιλπνό δέρμα και με έντονο, ζωηρό χρώμα. 
• Τα μάτια τους είναι λευκά και προεξέχοντα. 

Φρούτα και λαχανικά: Καλό πλύσιμο!Το ότι τα φρούτα και τα λαχανικά πρέπει να είναι στην εποχή τους για να καταναλώνονται φρέσκα το γνωρίζουν και τα μικρά παιδιά. Αυτό, όμως, που λίγοι από εμάς γνωρίζουν είναι πώς να ξεχωρίζουν τα φρέσκα εποχιακά είδη, όταν μάλιστα όλα δείχνουν πανομοιότυπα μεταξύ τους, με ζωηρά χρώματα και εντυπωσιακά μεγέθη.

Κάποιες γενικές συμβουλές από τους ειδικούς είναι: 
• Να αγοράζουμε φρούτα και λαχανικά που προέρχονται από κοντινές στην περιοχή μας καλλιέργειες, ώστε να μην έχουν διανύσει μεγάλη απόσταση για να φτάσουν σε εμάς. 
• Να τα επιλέγουμε ένα προς ένα ώστε να αποφύγουμε να αγοράσουμε κάποιο χτυπημένο, χαρακωμένο ή σάπιο. 
• Το πόσο σφιχτό είναι ένα φρούτο ή λαχανικό είναι σημάδι φρεσκάδας. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι πρέπει να είναι σαν πέτρα γιατί πιθανώς τότε να είναι άγουρο. 
• Τα απολύτως ομοιόμορφα φρούτα, με το πανομοιότυπο χρώμα και το μεγάλο μέγεθος δημιουργούν υποψίες για τον τρόπο με τον οποίο έχουν καλλιεργηθεί. 
• Για την καλύτερη προστασία του καταναλωτή, τα χόρτα και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά πρέπει να ξεπλένονται καλά με κρύο νερό, να μουσκεύονται για μερικά λεπτά με ξύδι και μετά να πλένονται προσεκτικά.

Ιδιοκτήτης μανάβικου στο Παλαιό Φάληρο μας ενημερώνει σχετικά με το πώς να διακρίνουμε τα πιο φρέσκα λαχανικά και φρούτα: 

Λαχανικά 
Ντομάτες: Πρόκειται για το λαχανικό με το οποίο μπορούμε να την πατήσουμε πιο εύκολα, καθώς μπορεί εξωτερικά να δείχνουν κατακόκκινες και σφιχτές αλλά στο εσωτερικό τους να είναι σχεδόν άσπρες και με πράσινα σποράκια. Αυτό δείχνει ότι η ντομάτα έχει υποστεί χημική επεξεργασία και έχει κοπεί πριν την ώρα της. Δεν είναι, λοιπόν, απαραίτητο οι ντομάτες που θα διαλέξουμε να είναι πανομοιότυπες, ούτε υπερβολικά σφιχτές. Σημαντικό είναι να μυρίζουν ωραία και, όταν τις κόψουμε, να είναι στο εσωτερικό τους κόκκινες και σφιχτές.
Οι μαμάδες συμβουλεύουν: Επιλέξτε σφιχτές ντομάτες για την σαλάτα, ώριμες ντομάτες για τις σάλτσες και μην αφήνετε ποτέ μία ντομάτα που έχει «σκάσει» και από την οποία τρέχουν νερά μαζί με τις υπόλοιπες, γιατί θα τις χαλάσει σύντομα. Τέλος, οι ντομάτες θα διατηρηθούν περισσότερο αν δεν τις φυλάμε στο ψυγείο αλλά σε μία μεγάλη επιφάνεια, όπου δεν θα είναι στοιβαγμένες η μία πάνω στην άλλη και στην θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Μάλιστα, προτιμάμε να τις πλένουμε μόνο την στιγμή που πρόκειται να τις καταναλώσουμε. Και τότε τις πλένουμε καλά -με το σφουγγάρι- προκειμένου να απομακρυνθούν όσο περισσότερο γίνεται τα φυτοφάρμακα. Εναλλακτικά επιλέγουμε βιολογικές ντομάτες.

Αγγούρια: Αποφύγετε τα πολύ χοντρά αγγούρια και προτιμήστε όσα έχουν βαθύ πράσινο χρώμα. Το ίδιο ισχύει και για τα πράσα.

Κρεμμύδια: Τα ξερά πρέπει να είναι πολύ σκληρά σε όλη τους την επιφάνεια και εξίσου ξερά να είναι και τα «μουστάκια» τους. Διατηρούνται καλύτερα σε ένα καλαθάκι, στο οποίο θα αερίζονται και όχι στο ψυγείο. Τα φρέσκα δεν πρέπει να έχουν πολύ σκληρά φύλλα, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στην μαγειρική, ενώ το μεσαίο φύλλο τους δεν θα πρέπει να έχει βλαστήσει. Διατηρούνται καλύτερα σε χάρτινη σακούλα, στο ψυγείο.

Λεμόνια: Όσα έχουν λεπτή φλούδα θα δώσουν περισσότερο χυμό –αυτό ισχύει και για τα υπόλοιπα εσπεριδοειδή. Αυτά ξεχωρίζουν από το λείο δέρμα τους, το οποίο δεν έχει εξογκώματα. Αν πάλι θέλουμε ξύσμα λεμονιού (π.χ. για γλυκά) προτιμάμε τα λεμόνια με την χοντρή φλούδα.

Λάχανα: Από όλα επιλέξτε αυτό που είναι πιο βαρύ και έχει τις λιγότερες «τρυπίτσες» -δείγμα ότι δεν το έχουν διαπεράσει πολλά μαμούνια.

Μαρούλια: Πρέπει να έχουν ζωηρό χρώμα και τα φύλλα τους είναι σχετικά άκαμπτα –αυτό ισχύει για τα περισσότερα πράσινα λαχανικά.

Καρότα: Επιλέξτε αυτά που έχουν έντονο χρώμα και είναι σφιχτά και απαλά –χωρίς εξογκώματα.

Πατάτες: Επιλέξτε αυτές που είναι σχετικά σκληρές και όχι ζαρωμένες, χωρίς «σκασίματα» και χαρακιές και που δεν έχουν σημεία που έχουν πρασινίσει. 

Φρούτα Πορτοκάλια: Προσέξτε αυτά που διαλέγετε να έχουν κοτσανάκι και φύλλο. Αυτό αποδεικνύει πως το χρώμα τους είναι φυσικό. Όπως και με τα λεμόνια, τα λεπτόφλουδα έχουν περισσότερο χυμό. Αν θέλουμε, όμως, να καθαρίσουμε και να φάμε πορτοκάλια ή να χρησιμοποιήσουμε το ξύσμα τους προτιμάμε τα χοντρόφλουδα.

Ροδάκινα: Η ωραία μυρωδιά είναι καθοριστική στην επιλογή των φρέσκων ροδάκινων. Επιλέγουμε αυτά που δεν είναι χτυπημένα, για να μην χαλάσουν γρήγορα. Όταν πλέον τα έχουμε αγοράσει και αφού τα κόψουμε δούμε ότι η σάρκα τους γύρω από το κουκούτσι είναι καφέ, αυτό δείχνει πως τα ροδάκινα δεν είναι φρέσκα αλλά ψυγείου. Τέλος, αν θέλουμε να τα φάμε με την φλούδα τους τα πλένουμε με τα χέρια μας και με σαπούνι χεριών (όχι πιάτων) και μετά τα ξεπλένουμε καλά.

Βερίκοκα: Είναι από τα φρούτα που ωριμάζουν πολύ γρήγορα, οπότε αν δεν τα θέλουμε για μαρμελάδα, καλό είναι να επιλέξουμε τα πιο άγουρα, τα οποία σε μία μόλις μέρα θα έχουν αποκτήσει πιο ώριμο χρώμα.

Πεπόνια: Εδώ χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Το νόστιμο πεπόνι καταρχήν μυρίζει όμορφα. Έπειτα δεν πρέπει σε κανένα σημείο της επιφάνειάς του να είναι μαλακό και, αν είναι, το σημείο εκείνο δεν πρέπει να καταναλωθεί. Από την άλλη το πεπόνι πρέπει να είναι ώριμο, κάτι που καταλαβαίνουμε αν δοκιμάσουμε να πιέσουμε τον αντίχειρά μας στο κάτω μέρος του, στον «αφαλό» του (την απέναντι , δηλαδή, μεριά από το κοτσάνι). Αν πιέζεται ελαφρά τότε είναι ώριμο. Για να διατηρηθεί καλύτερα το πεπόνι θα πρέπει να τοποθετηθεί σε ίσια επιφάνεια (π.χ. στο πάτωμα) και μακριά από τον ήλιο. 

Επιλέγοντας βιολογικά «Το κυριότερο αποδεικτικό του βιολογικού προϊόντος είναι η πιστοποίηση, η οποία προέρχεται από σχετικούς οργανισμούς και την διεύθυνση πιστοποιητικής γεωργίας της Νομαρχίας. Αν κάποιος, λοιπόν, ισχυρίζεται ότι τα προϊόντα του είναι βιολογικά θα πρέπει να διαθέτει πιστοποίηση, είτε σε εμφανές σημείο είτε να την εμφανίζει όταν του ζητηθεί. Αν σε κάποια συμβατική λαϊκή ισχυριστεί κανείς ότι πουλά βιολογικά φρούτα ή λαχανικά αλλά δεν διαθέτει πιστοποίηση, θα πρέπει να καταγγέλλεται επιτόπου στον επόπτη της λαϊκής. Τα βιολογικά προϊόντα που δεν πωλούνται χύμα θα πρέπει οπωσδήποτε να είναι συσκευασμένα και με την σχετική πιστοποίηση τοποθετημένη στην συσκευασία τους.»

Σχετικά με την φρεσκάδα των βιολογικών φρούτων και λαχανικών, ο καταναλωτής, σύμφωνα με την κ. Βαλοπετροπούλου, πρέπει να γνωρίζει πως, ακριβώς επειδή αυτά δεν καλλιεργούνται με την χρήση χημικών πρόσθετων, συχνά το χρώμα τους δεν είναι τόσο ζωηρό, η επιφάνειά τους μπορεί να είναι θαμπή, ακέρωτη και πιθανώς να έχουν κάποιο σημαδάκι. Έχουν δηλαδή την φυσική όψη, όπως όταν βρίσκονται ακόμα πάνω στα δέντρα ή το χώμα. Ακόμα, προσθέτει η βιοκαλλιεργήτρια, τα φρέσκα πράσινα λαχανικά πρέπει να είναι άκαμπτα και κρουστά και αν, για παράδειγμα, σε ένα μαρούλι βρεθεί ένα σαλιγκάρι, αυτό να θεωρηθεί καλό σημάδι, καθώς το σαλιγκάρι δεν θα πήγαινε ποτέ εκεί που υπάρχουν φυτοφάρμακα. Φυσικά, τα βιολογικά προϊόντα, λόγω του ότι δεν διαθέτουν τεχνητά συντηρητικά δεν διατηρούνται τόσες μέρες, όσο τα υπόλοιπα. 

Κρέας: Η νοστιμιά του σιτεμένου
Η επιλογή νωπού κρέατος είναι μία ακόμα δύσκολη υπόθεση, όχι μόνο για να καταφέρει κανείς να ξεχωρίσει το φρέσκο, αλλά και για να επιλέξει το σωστό κομμάτι για το εκάστοτε φαγητό. 

«είναι πολύ πιθανό ο χασάπης να μας παρουσιάσει μία σκουρόχρωμη μπριζόλα, την οποία να παρουσιάσει ως πεντανόστιμη και πολύ μαλακιά. Δεν λέει ψέματα. Το κρέας που έχει μαυρίσει δεν είναι απαραίτητα χαλασμένο αλλά οξειδωμένο και αφού καθαριστεί μπορεί να μαγειρευτεί εξαιρετικά». Εξηγεί, λοιπόν, ότι «η έννοια του φρέσκου είναι πολύ σχετική στο κρέας. Το κρέας πρέπει καταρχήν να είναι σιτεμένο».

Πώς πρέπει λοιπόν να επιλέγουμε κρέας; Σύμφωνα με τον κ. Χάλαρη, αφού καθαριστεί το κομμάτι κρέατος που θα επιλέξουμε θα πρέπει να έχει ένα ευχάριστο, γυαλιστερό χρώμα. Όσο πιο ανοιχτόχρωμο είναι το κρέας τόσο πιο νεαρό συνήθως είναι το ζώο. Το βοδινό έχει συνήθως πιο σκούρο χρώμα.

Ο ειδικός τονίζει ότι το κρέας που περνά από επεξεργασία, όπως ο κιμάς και το σνίτσελ,πρέπει να ετοιμάζεται, π.χ. να κόβεται, οπωσδήποτε παρουσία του πελάτη και αφού ο πελάτης έχει πρώτα δει το κομμάτι που θα επεξεργαστεί. Τα επεξεργασμένα κρέατα, και δη ο κιμάς, πρέπει να καταναλώνονται άμεσα μετά την αγορά τους, καθώς λόγω της μεγάλης τους επιφάνειας αλλοιώνονται ταχύτερα, ενώ είναι προτιμότερο να μην φυλάσσονται στην κατάψυξη.

Σχετικά με την μαλακότητα, ρόλο παίζει το φύλο του ζώου. Έτσι, το κρέας από θηλυκό ζώο είναι συνήθως πιο μαλακό. Αν, μάλιστα, αυτό είναι και πιο ηλικιωμένο θα έχει περισσότερο λίπος και θα είναι πιο νόστιμο. Σημειώνει, άλλωστε, πως γενικά δεν υπάρχει εποχικότητα στο κρέας, παρά μόνο για το κατσικάκι γάλακτος που –χωρίς αυτό να είναι απόλυτο- έχει δύο εποχές: Το Πάσχα και τα Χριστούγεννα.

Σχετικά με την επιλογή νωπού κρέατος : • Το κρέας πρέπει να είναι κομμένο παράλληλα με το κόκαλο και τις γραμμές των μυών. 
• Τα δε κομμάτια του πρέπει να έχουν υγρασία, χωρίς να είναι βρεγμένα. 
Ως προς το μαγείρεμα του εκάστοτε κομματιού, ο ειδικός προτείνει: 
• Στήθος και λάπα: Για βραστά, μαγειρευτά και κιμά. 
• Κόντρα, μπριζόλες, φιλέτο, σπάλα: Για ψήσιμο στη σχάρα και στον φούρνο. 
• Ουρά, κότσι, ποντίκι: Για βραστά, μαγειρευτά, σούπες και ζωμούς. 
• Καπάκι: Για μαγειρευτά και κιμά. 
• Κιλότο, στρογγυλό, νουά, τρανς: Για ψητά σχάρας, φούρνου και μαγειρευτά. 
τον μήνα Οκτώβρη καταναλώνουμε:
Λαχανικά:
αγγούρι, καρότο, κουνουπίδι, πατάτα, φασολάκια, σέλινο, ραδίκια, πράσο, ζοχοί, κολοκύθια, κρεμμύδια φρέσκα, λάπαθα, μανιτάρια, πιπεριές, ραπανάκια, ρόκα
τελευταία βλίτα
κολοκυθάκια
μάραθο
μελιτζάνες
πιπεριές
ραπανάκια
ντομάτες
αγγούρια
αντίδια
άνηθος
καρότο
κολοκύθα
κουνουπίδι
λάχανο
μαϊντανός
πατζάρια
μαρούλι
σέσκουλο
σπανάκι
μπρόκολο
ράπα
φινόκιοΦρούτα: 
σταφύλια, σύκα, πεπόνι, γιαρμάδες, αχλάδι, πορτοκάλι, γκρέιπ φρουτ, κυδώνι, μήλα, 
λωτοί, 
ακτινίδια
λωτοί
ρόδια
ξερά σύκα
σταφίδες


Ψάρια:
τσιπούρες, σαργοί, χταπόδια, κουτσομούρες, μπαρμπούνια, παλαμίδα, κοκάλια, συναγρίδα.

ΛΑΧΑΝΙΚΑ
ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
ΕΝΕΡΓΕΙΑ (KCAL) & ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ
ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ ΜΗΝΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ
ΆνηθοςΑντιμετωπίζει τους εντερικούς πόνους, το μετεωρισμό και το στομαχόπονο.
Μηδενική θερμιδική αξία
Πλούσιος σε πτητικά έλαια
Όλο τον χρόνο
ΜαϊντανόςΈχει διουρητικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η μεγάλη ποσότητα μπορεί να γίνει τοξική, για αυτό αποφύγετε να καταναλώνετε αν υπάρχει νεφροπάθεια ή εγκυμοσύνη.
Μηδενική θερμιδική αξία
Πλούσιος σε αιθέρια έλαια, βιταμίνες A και C
Όλο τον χρόνο
ΜπρόκολοΚαταπολεμούν τα συμπτώματα της χρόνιας κόπωσης, την αναιμία, το στρες και είναι ευεργετικά για τις γυναίκες που σχεδιάζουν να μείνουν έγκυες. Πολύτιμα για την πρόληψη του καρκίνου. Καταπολεμούν δερματικά προβλήματα, τις υποτροπιάζουσες λοιμώξεις και τονώνουν το ανοσοποιητικό.
33 kcal / ανά μερίδα
Πλούσια σε β- καροτένιο
Οκτώβριος, Νοέμβριος, Δεκέμβριος, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος, Απρίλιος, Μάιος
ΠαντζάριαΚάνουν καλό σε όσους πάσχουν από αναιμία και λευχαιμία. Ωφέλιμα για όσους πάσχουν από χρόνια κόπωση και όσους αναρρώνουν. Ευεργετικά για τις γυναίκες παραγωγικής ηλικίας και τα φύλλα είναι ωφέλημα για όσες πάσχουν από οστεοπόρωση.
36 kcal/ ανά 100 γρ.
Πλούσια σε καροτινοειδή και φολικό οξύ.
Οκτώβριος, Νοέμβριος, Δεκέμβριος, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος, Απρίλιος, Μάιος, Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος
ΠράσαΚαταπολεμούν προβλήματα του αναπνευστικού, της φωνής και τον πονόλαιμο. Μειώνουν την πίεση και τη χοληστερόλη. Προστατεύουν από τον καρκίνο. Καταπολεμούν την ουρική αρθρίτιδα και την αρθρίτιδα.
18 kcal / ανά μερίδα
Πλούσια σε β- καροτένιο και κάλιο
Οκτώβριος, Νοέμβριος, Δεκέμβριος, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος, Απρίλιος
ΡαδίκιαΤα ραδίκια προτείνονται για ποικίλες ασθένειες όπωςκοκίτηςκαρκίνοςβήχας, γαστρική ταλαιπωρία, προβλήματα στο συκώτι,δυσκοιλιότηταδυσπεψία, προβλήματα χοληδόχου κύστης , αρθρίτιδα,χολόλιθοιπέτρες νεφρών
και εντερικά παράσιτα.
20 kcal / ανά 100 γρ
Πλούσια σεασκορβικό οξύ,φολικό οξύ, καικάλιο. Καλή πηγήβιταμίνης B6,ριβοφλαβίνης, μαγνησίου,χαλκού, και ασβεστίου.
Οκτώβριος, Νοέμβριος, Δεκέμβριος, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος, Απρίλιος, Μάιος, Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος
ΡάπαΠροστατεύουν από τον καρκίνο, καταπολεμούν δερματικές παθήσεις και είναι κατάλληλη τροφή για απογαλακτισμό. Να καταναλώνονται με μέτρο αν υπάρχει πάθηση θυρεοειδούς ή γίνεται θεραπεία με θυροξίνη, γιατί προκαλούν βρογχοκήλη.
24 kcal
Πλούσια σε βιταμίνη C
Οκτώβρης, Νοέμβριος, Δεκέμβριος, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος, Απρίλιος
ΡαπανάκιαΠροστατεύουν από τον καρκίνο. Ευεργετική δράση για όσους έχουν πρόβλημα στο ήπαρ, στη χολή, δυσπεψία και αναπνευστικές παθήσεις. Δεν πρέπει να καταναλώνονται αν υπάρχει έλκος, γαστρίτιδα ή παθήσεις θυρεοειδούς.
1 kcal / ανά μερίδα
Πλούσια σε κάλιο και θείο.
Μάρτιος, Απρίλιος, Μάιος, Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος, Οκτώβριος
Λαχανάκια ΒρυξελλώνΠροστατεύουν από τον καρκίνο και αυξάνουν τις φυσικές άμυνες. Καταπολεμούν τα δερματικά προβλήματα και τη δυσκοιλιότητα, Αν υπάρχει πρόβλημα θυρεοειδή καταναλώστε μόνο μικρές ποσότητες.
42 kcal / ανά 100 γρ
Πλούσια σε βιταμίνη C και β- καροτένιο
Νοέμβριος, Δεκέμβριος, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος, Απρίλιος
ΛάχανοΚαταπολεμούν τα στομαχικά έλκη, την αναιμία, τις λοιμώξεις αναπνευστικού και την ακμή. Όλα τα λάχανα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο από όσους παίρνουν θυροξίνη για παθήσεις θυρεοειδούς ή ιώδιο για υποθυρεοειδισμό.
19-24 kcal / ανά μερίδα
Πλούσια σε σίδηρο, φολικό οξύ, βιταμίνη C και β- καροτένιο
Οκτώβριος, Νοέμβριος, Δεκέμβριος, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος, Απρίλιος, Μάιος, Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος
ΣέλινοΩφέλιμο για ρευματισμούς, αρθρίτιδα κα ουρική αρθρίτιδα. Καταπολεμά την κατακράτηση υγρών και ρίχνουν την πίεση. Αποτελεί ηρεμιστική τροφή κατά του στρες.
2 kcal / ανά μερίδα
Πλούσια σε φολικό οξύ
Οκτώβριος, Νοέμβριος, Δεκέμβριος, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος, Απρίλιος, Μάιος, Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος
ΣέσκουλοΕίναι ισχυρά αντιοξειδωτικά που μπορούν να εμποδίσουν την πρώιμη ανάπτυξη του καρκίνου.
Πλούσια σε βιταμίνη Α, β-καροτένιο, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, φυλλικό οξύ
Οκτώβριος, Νοέμβριος, Δεκέμβριος, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος, Απρίλιος, Μάιος, Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος
ΣπανάκιΠροστατεύει από τον καρκίνο και συμβάλλει στην καλή όραση. Είναι ευεργετικό για εγκύους. Το σπανάκι περιέχει σημαντική ποσότητα ουρικού οξέος, για αυτό να αποφεύγεται από όσους έχουν αρθρίτιδα ή ουρική αρθρίτιδα.
23 kcal / ανά μερίδα
Πλούσια σε χλωροφύλλη και φολικό οξύ
Οκτώβριος, Νοέμβριος, Δεκέμβριος, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος, Απρίλιος, Μάιος
Μάραθο (Φινόκιο)Καταπολεμά τα προβλήματα της πέψης και το υπερβολικό φούσκωμα. Είναι ήπιο διουρητικό.
50 kcal / ανά μερίδα
Πλούσιο σε πτητικά έλαια.
Μάιος, Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος, Οκτώβριος, Νοέμβριος, Δεκέμβριος, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος
ΑβοκάντοΚάνουν καλό στην καρδιά, το κυκλοφορικό και το δέρμα. Βοηθούν στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων προεμμηνορροϊκού συνδρόμου. Προστατεύουν από τον καρκίνο.
276 kcal / ανά μερίδα
Πλούσιο σε κάλιο και βιταμίνη Ε
Δεκέμβριος, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος, Απρίλιος, Μάιος, Ιούνιος
ΚουνουπίδιΠροστατεύουν από τον καρκίνο και τονώνουν το ανοσοποιητικό.
43 kcal / ανά μερίδα
Πλούσιο σε βιταμίνη C
Οκτώβριος, Νοέμβριος, Δεκέμβριος, Ιανουάριος,
Φεβρουάριος, Μάρτιος, Απρίλιος
ΜαρούλιαΚαταπολεμά την αϋπνία, τη νευρικότητα και τη βρογχίτιδα.
7 kcal / ανά μερίδα
Πλούσια σε κάλιο και φολικό οξύ
Οκτώβριος, Νοέμβριος, Δεκέμβριος, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος, Απρίλιος, Μάιος, Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος
ΚαρόταΣυμβάλλουν στην προστασία κατά του καρκίνου, τονώνουν την καρδιά, το κυκλοφορικό και την όραση. Ευεργετική δράση στο δέρμα και τους βλεννογόνους.
21 kcal / ανά μερίδα
Πλούσια σε β- καροτένιο
Οκτώβριος, Νοέμβριος, Δεκέμβριος, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος, Απρίλιος, Μάιος, Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος
ΑγκινάρεςΕυεργετικές για προβλήματα ήπατος και χοληδόχου κύστης, ουρικής αρθρίτιδας και ρευματισμών. Βοηθούν στη μείωση χοληστερόλης και έχουν διουρητική δράση.
18 kcal / ανά 100 γρ
Πλούσιες σε κυτταρίνη και κάλιο
Φεβρουάριος, Μάρτιος, Απρίλιος
ΑντίδιαΚαθαρίζουν και αποτοξινώνουν το πεπτικό σύστημα. Ήπια διουρητικά, καταπολεμούν τον ίκτερο και διεγείρουν το συκώτι.
11 kcal / ανά 100 γρ
Πλούσια σε βιταμίνες Α και C
Φεβρουάριος, Μάρτιος, Μάιος, Ιούλιος, Αύγουστος, Οκτώβριος, Νοέμβριος, Δεκέμβριος
Σπαράγγια λευκά και πράσιναΚαταπολεμούν την κυστίτιδα, την κατακράτηση υγρών και τη δυσκοιλιότητα. Συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της αρθρίτιδας και των ρευματισμών. Δεν είναι κατάλληλα για όσους έχουν ουρική αρθρίτιδα, γιατί οι πουρίνες μπορεί να προκαλέσουν επιδείνωση.
33 kcal / ανά μερίδα
Πλούσια σε βιταμίνη C, β- καροτένιο και σελήνιο
Μάρτιος, Απρίλιος, Μάιος
ΑρακάςΚαταπολεμούν το στρες και την ένταση και βοηθούν στην πέψη. Περιέχουν μεγάλες ποσότητες αλάτων του φυτικού οξέος, τα οποία μειώνουν τη βιοδιαθεσιμότητα μετάλλων όπως ο σίδηρος, το ασβέστιο και ο ψευδάργυρος.
83 kcal / ανά 100 γρ
Πλούσιος σε θειαμίνη και φολικό οξύ
Μάρτιος, Απρίλιος, Μάιος, Ιούνιος, Ιούλιος
ΚουκιάΟ φόβος για την κυάνωση (ασθένεια που προκαλούν τα ξερά κουκιά σε ορισμένα άτομα που πάσχουν από έλλειψη του ενζύμου G6PT) είναι ελεγχόμενος αφού πλέον είναι μια εξέταση ρουτίνας που γίνεται κατά τη γέννηση ενός παιδιού.
41 kcal / ανά μερίδα
Πλούσια σε πρωτεΐνες
Απρίλιος
ΒλίταΔεν υπάρχουν διαθέσιμες μελέτες για την περιεκτικότητα του βλίτου σε θρεπτικά συστατικά. Έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.
20 kcal / ανά 100 γρ
Μικρές ποσότητες βιταμίνης Ε και C και ιχνοστοιχεία όπως κάλιο, νάτριο, μαγνήσιο, φώσφορο
Μάιος, Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος, Οκτώβριος
ΦασολάκιαΚαταπολεμούν προβλήματα πέψης, του δέρματος και της αντρικής ανικανότητας.
22 kcal / ανά 100 γρ
Πλούσια σε κάλιο και φολικό οξύ
Μάιος, Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος, Οκτώβριος
ΑγγούριαΘεραπεύουν το δέρμα και τα μάτια. Ωφέλιμα για δίαιτα.
10 kcal / ανά 100 γρ
Φτωχά σε διατροφική αξία
Μάιος, Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος, Οκτώβριος
ΜελιτζάνεςΒοηθούν στη μείωση επιπέδων χοληστερόλης και υπέρτασης. Προστατεύουν από τον καρκίνο. Καλό είναι να αποφεύγονται από όσους πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα.
20 kcal / ανά μερίδα
Περιέχουν κάλιο, ασβέστιο και βιταμίνη Α
Μάιος, Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος, Οκτώβριος
ΚολοκυθάκιαΚατάλληλα για δίαιτα. Κάνουν καλό σε δερματικές παθήσεις.
18 kcal / ανά μερίδα
Πλούσια σε φολικό οξύ και κάλιο
Απρίλιος, Μάιος, Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος, Οκτώβριος
ΠιπεριάΕυεργετικές για τα δερματικά προβλήματα και τους βλεννογόνους. Ευεργετικές για τη νυχτερινή και έγχρωμη όραση. Αυξάνουν τις αντιστάσεις του οργανισμού.
2-3 kcal / ανά μερίδα
Πλούσιες σε βιταμίνες A και C
Μάιος, Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος, Οκτώβριος
ΝτομάτεςΠροστατεύουν από τον καρκίνο, καταπολεμούν τα δερματικά προβλήματα και τα προβλήματα γονιμότητας. Οι ντομάτες επιδεινώνουν τον πόνο και τις ενοχλήσεις που προκαλεί η ρευματοειδή αρθρίτιδα. Μερικοί άνθρωποι είναι αλλεργικοί. Οι πράσινες ντομάτες μπορεί να προκαλέσουν ημικρανίες αν υπάρχει ευαισθησία.
14 kcal / ανά μερίδα
Πλούσιες σε βιταμίνες C και Ε και β- καροτένιο
Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος , Σεπτέμβριος , Οκτώβριος
Κρεμμύδια ξερά / ή φρέσκαΜειώνουν τη χοληστερόλη και προλαμβάνουν τους θρόμβους στο αίμα. Χρήσιμα για τη βρογχίτιδα, το άσθμα, την αρθρίτιδα, την ουρική αρθρίτιδα, τα αναπνευστικά προβλήματα και τις χιονίστρες
22 kcal / ανά μερίδα
Πλούσια σε βιταμίνη C
Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος (ξερά)
Απρίλιος, Ιούλιος (φρέσκα)
ΣκόρδοΠροστατεύουν από τον καρκίνο, μειώνουν τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση, βελτιώνουν την κυκλοφορία. Καταπολεμούν τον βήχα, τη βρογχίτιδα, την καταρροή, το άσθμα, τη δυσπεψία, τη δυσκοιλιότητα, τη διάρροια και τις στομαχικές διαταραχές. Καταπολεμούν μυκητιάσεις.
3 kcal / ανά μερίδα
Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος
ΠατάτεςΕυεργετικές για τα πεπτικά προβλήματα, τη χρόνια κόπωση και την αναιμία.
75 kcal/ ανά 100 γρ.
Τηγανιτές: 239 kcal/ ανά 100 γρ.
Πλούσιες σε φυτικές ίνες και βιταμίνη C
Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος, Οκτώβριος, Νοέμβριος, Δεκέμβριος
ΜπάμιεςΑντι φλεγμονώδη δράση, ανακουφίζει συμπτώματα φλεγμονής, όπως άσθμα, οστεοαρθρίτιδα και ρευματοειδής αρθρίτιδα. Συμβάλλουν στη μείωση χοληστερόλης, στον έλεγχο του σακχάρου του αίματος και στην καλή λειτουργία του εντέρου. Μείωση εμφάνισης καρκίνου του στόματος και του λάρυγγα. Μειωμένο κίνδυνο για καταρράκτη ή κάποιες εκφυλιστικές νόσους των ματιών.
28 kcal/ ανά 100 γρ.
Πλούσιες σε βιταμίνη C , διαιτητικές ίνες και βιταμινών του συμπλέγματος Β(όπως το φυλλικό οξύ, Β 6 και η Β1),γλουταθειόνη, μικρή ποσότητα καροτενοειδών: β-καροτενίου, λουτεΐνης και ζεαξανθίνης.
Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος
ΚολοκύθεςΠροστατεύουν από τον καρκίνο. Καταπολεμούν τα αναπνευστικά.
11 kcal / ανά μερίδα
Πλούσιες σε β- καροτένιο
Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος, Οκτώβριος

Δεν υπάρχουν σχόλια: