Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Γιατί χρειάζεται τελικά να κάνουμε σωστή διατροφή και ποια είναι αυτή;

Επί χρόνια ακούμε τους γιατρούς να φωνάζουν, τους διαιτολόγους να προτείνουν, τους παλαιότερους να συμβουλεύουν, διαβάζουμε άπειρα κείμενα διατροφής. Προς τι, όμως, η τόση επιμονή;
Απο τότε που υπήρξε ο άνθρωπος, η σχέση του με την τροφή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη.
Αρχικά, για λόγους επιβίωσης.
Ενστικτωδώς, κυνηγούσε για να βρεί τροφή ωστέ να ζήσει.
Στην πορεία, ένα κομμάτι της ανθρώπινης εξέλιξης ήταν και η συνειδητοποίηση ότι η τροφή δεν είχε μονάχα νόημα για ενέργεια/ επιβίωση αλλά ότι το κάθε τρόφιμο είχε μια διαφορετική αντίδραση στον οργανισμό.
Πολλοί ήταν εκείνοι, οι οποίοι μελέτησαν αυτήν την ‘δράσηαντίδραση’, ένας απο αυτους ήταν και ο σοφός Ιπποκράτης, περίδοξος έλληνας γιατρός, καταλήγοντας στην φράση «Το φάρμακο η τροφή σου».
Φάρμακο για υγεία σωματική αλλά και ψυχική.
Ερχόμενοι στο σήμερα, μετά απο εκατοντάδες χρόνια, και με άπειρη τεκμηριωμένη γνώση της χημείας του ανθρώπινου μεταβολισμού, μπορούμε με απλά λόγια να στηρίξουμε την παραπάνω φράση αν κάνουμε την εξής λογική σκέψη... το κάθε μηχάνημα χρησιμοποιεί κάποιο συγκεκριμένο καύσιμο και αποδίδει τελεια με το καλύτερο ποιότικα καύσιμο, επίσης χρειάζεται μια συχνότητα στην εναπόθεση του καυσίμου, ενώ στην αντίθετη περίπτωση έχει φθορές είτε δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά.
Φανταστείτε το αντίστοιχο παράδειγμα στον ανθρώπινο οργανισμό, όπου το καύσιμο που χρησιμοποιεί είναι η τροφή και άρα όσο μεγαλύτερη θρεπτική αξία (ποιότητα) έχει το τρόφιμο και καταναλώνεται στην απαιτούμενη συχνότητα, τόσο λιγότερες είναι οι φθορές και τόσο περισσότερο αποδίδει. Σχεδόν τα πάντα στο πλανήτη λειτουργούν με ακριβώς την ίδια λογική, όσο περισσότερο περιποιήστε και προσέχετε το κάθε τι, τόσο περισσότερο διαρκεί.
Σκεφτείτε το!

Η βασική διαφορά, ωστόσο, είναι ότι ο άνθρωπος έχει συναίσθημα και λογική!
Σημαντικό, όμως, είναι και το ότι οι λειτουργίες που λαμβάνουν χώρα εσωτερικά, είναι άπειρες.

Όπως, λοιπόν, το νερό (Η2Ο) για να δημιουργηθεί απαιτεί υδρογόνο και οξυγόνο, έτσι και ο οργανισμός μας για να επιτελέσει τις εκατομμύρια λειτουργίες που πρέπει να γίνουν χρειάζεται πληθώρα διαφορετικών θρεπτικών στοιχείων, όπου περιέχονται στα τρόφιμα και σχεδόν πάντα σε τέτοιο συνδυασμό που να μπορέσει να τα χρησιμοποιήσει σωστά.
Επίσης, δεν σταματά ποτέ να λειτουργεί με αποτέλεσμα να έχει ανάγκη συνεχώς απο ενέργεια.
Ευτυχώς ή δυστυχώς δεν υπάρχει μια μαγική συνταγή για όλους τους ανθρώπους στον πλανήτη, η κάθε φυλή έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, όπως, και σε κάθε σημείο του πλανήτη επικρατούν διαφορετικές συνθήκες (κρύο, υψόμετρο κ.ο.κ.).
Ωστόσο, οι μεσογειακοί λαοί απολαμβάνουμε αρκετά κοινά χαρακτηριστικά, με συνέπεια, βάσει μελετών, να έχουμε πιο εξειδικευμένα πρότυπα διατροφής και ακόμη πιο συγκεκριμένα, η Κρητική διατροφή να είναι παγκοσμίως η καλύτερη, με τους μικρότερους δείκτες θνησιμότητας.
Εν κατακλείδι, σωστή διατροφή είναι εκείνη που μας προσφέρει πληθώρα θρεπτικών στοιχείων, σε τακτά χρονικά διαστήματα και στον σωστό συνδυασμό. Μια διατροφή πλούσια σε χρώμα!
Άλλωστε, αυτός είναι και ο λόγος που υπάρχουν τόσα διαφορετικά και πολύχρωμα λαχανικά, φρούτα, ψάρια και λοιπά ήδη τροφίμων...

Δεν υπάρχουν σχόλια: