Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Πατάτες από τη Δράμα στην Κατερίνη χωρίς μεσάζοντες, με 2,5€ το δεκάκιλο

Για να μη μένουν αδιάθετες στις αποθήκες οι πατάτες των Ελλήνων παραγωγών και την ίδια ώρα οι καταναλωτές να καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες τους, είτε πληρώνοντάς τες ακριβότερα είτε αγοράζοντας εισαγόμενες, τα μέλη της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης ν. Πιερίας (ΕΟΔνΠ) ανέλαβαν δράση: αποφάσισαν να «δώσουν» στην αγορά φθηνές πατάτες καταργώντας τους... μεσάζοντες. Η πρωτοβουλία τους έχει ως στόχο την απευθείας αγορά του προϊόντος από τον παραγωγό σε ιδιαίτερα ελκυστική τιμή. 

Στο πλαίσιο αυτό, αρχικά αναζήτησαν και βρήκαν έναν παραγωγό από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Δράμας, ο οποίος είχε μεγάλες ποσότητες αδιάθετης πατάτας στην αποθήκη του. Ο παραγωγός που κατέχει άδεια πλανόδιου πωλητή συμφώνησε να μεταφέρει 20 τόνους πατάτες στην Κατερίνη, με δική του επιβάρυνση. Μάλιστα η τιμή «έκλεισε» στα 2,5 ευρώ για κάθε σάκο 10 κιλών, δηλαδή 4,5 ευρώ φθηνότερα από όσο πωλούνται στα σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομάδας. 

Στη συνέχεια, τα μέλη της ΕΟΔνΠ δημιούργησαν μια διαδικτυακή εφαρμογή ώστε να μπορούν όσοι ενδιαφέρονται να παραγγείλουν τις ποσότητες πατάτας που επιθυμούν. Μόλις συμπληρωθεί ο απαραίτητος αριθμός αγοραστών, ο παραγωγός θα μεταφέρει στην Κατερίνη τις πατάτες. Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι ο συγκεκριμένος παραγωγός (και μελλοντικά όλοι οι επόμενοι) θα φέρει τις πατάτες σε κάποιον δημόσιο χώρο, όπως πχ ένα παρκινγκ όπου και θα τις παραδώσει απευθείας στους ενδιαφερόμενους καταναλωτές. 

Τα μέλη της Εθελοντικής Ομάδας διευκρινίζουν πως σε κάθε παραγγελία θα επιλέγεται ένας διαφορετικός παραγωγός έτσι ώστε για να βοηθηθούν όλοι. 

"Πρόσφατα οι παραγωγοί της Δράμας διαμαρτυρήθηκαν για την εξαιρετικά χαμηλή τιμή με την οποία αγοράζουν την πατάτα τους οι έμποροι. Επιπλέον, κατήγγειλαν ότι το 70% της παραγωγής τους παραμένει αδιάθετο, ενώ την ίδια στιγμή εισάγονται στην Ελλάδα πατάτες από την Αίγυπτο", αναφέρουν οι εθελοντές επισημαίνοντας ότι πρέπει "να αλλάξουμε τις καταναλωτικές μας συνήθειες και να επιλέγουμε ελληνικά προϊόντα κατευθείαν από τον παραγωγό. Έτσι διασώζουμε θέσεις εργασίας, ανακυκλώνουμε το χρήμα μέσα στη χώρα μας, μειώνουμε τις εισαγωγές, συμβάλλουμε στη ζήτηση των ελληνικών προϊόντων άρα και σε περισσότερες επενδύσεις, άρα και σε κίνητρα για περισσότερες, ποιοτικότερες καλλιέργειες των δικών μας αγροτικών προϊόντων".

Η διαδικτυακή εφαρμογή για παραγγελίες θα είναι σε λειτουργία από την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου στην ιστοσελίδα της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης ν.Πιερίας www.otoposmou.gr

Πολίτες της Πιερίας οργανώνονται για να χτυπήσουν τα Super Market και τους μεσάζοντες.  Παρήγγειλαν 20 τόνους πατάτες, προς 2,5 Ευρώ τα 10 κιλά, απευθείας από τον παραγωγό.
Ετοιμάζονται να παραγγείλουν ρύζι και όσπρια με στόχο να αναδείξουν την αισχροκέρδεια σε βάρος του απροστάτευτου πολίτη.

Φίλες και φίλοι,
Πριν λίγες μέρες, αγρότες από τη Δράμα μοίρασαν 10 τόνους πατάτες Νευροκοπίου μπροστά στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Οι παραγωγοί διαμαρτύρονταν για την εξαιρετικά χαμηλή τιμή με την οποία αγοράζουν την πατάτα τους οι έμποροι. Επιπλέον, κατήγγειλαν ότι το 70% της παραγωγής τους παραμένει αδιάθετο, ενώ την ίδια στιγμή εισάγονται στην Ελλάδα πατάτες από την Αίγυπτο.
Ήταν μια πρωτοβουλία η οποία, για ευνόητους λόγους, έγινε δεκτή από τους πολίτες και προβλήθηκε επαρκώς από τα ΜΜΕ, και ειδικά από την ιδιωτική τηλεόραση, η οποία τον τελευταίο καιρό δεν χάνει ευκαιρία να κάνει θέμα των οκτώ τον δοκιμαζόμενο πολίτη, που στέκεται στην ουρά, είτε για ένα πιάτο φαγητό ή για ένα σακί δωρεάν πατάτες.
Τώρα, όλοι γνωρίζουμε, πως οι αγρότες στο Νευροκόπι της Δράμας έχουν πρόβλημα με τη σοδειά τους. Ε, και λοιπόν, αυτό ήταν; Ποιος θα βοηθήσει αυτούς τους συμπολίτες μας; Ο υπουργός, ο βουλευτής, ο δήμαρχος, η επιτροπή …ανταγωνισμού; Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς οι απλοί πολίτες;
Εμείς, τα μέλη της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας, επειδή πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε αλλαγή στην κοινωνία πρέπει να ξεκινήσει από τη βάση της, δηλαδή από εμάς τους απλούς πολίτες, λάβαμε την παρακάτω πρωτοβουλία και ξεκινώντας από την τοπική κοινωνία της Πιερίας, κάνουμε την αρχή και ζητάμε να την στηρίξετε.
Η πρωτοβουλία μας «2,5 € το δεκάκιλο»

πηγή: www.otoposmou.gr

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Οι συνεργατικές προτάσεις: Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΩΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ


Klaus Niederländer *

Διευθυντής Cooperatives Europe (Κοινή πλατφόρμα του συνεργατισμού στην Ευρώπη)



Δομή της Παρουσίασης

1. Συνοπτική παρουσίαση των Συνεταιρισμών Ευρώπης
2. Τρέχουσα κρίση και αναλογίες με το παρελθόν
3. Η συνεταιριστική απάντηση στην κρίση και θέματα πολιτικής

... Η τρέχουσα κρίση 

Χρηματοοικονομική και οικονομική κρίση (τράπεζες & κυβερνήσεις, πραγματική οικονομία εταιρειών & πολιτών).
Κοινωνική & πολιτική κρίση (ανεργία, λιτότητα, δυσαρέσκεια, διαμαρτυρίες).
Περιβαλλοντική κρίση (απώλεια της βιολογικής και πολιτιστικής ποικιλότητας, καταστροφή, υπερθέρμανση του πλανήτη).


Κρίση ταυτότητας των πολιτών (μόνο καταναλωτές;)


Βασικός παράγοντας είναι η απώλεια / έλλειψη του μόνου σκληρού νομίσματος, δηλ. της ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ (μεταξύ πολιτών και θεσμών).
Η κρίση είναι μια ψυχολογική κατάσταση χωρίς επιστροφή στην προηγούμενη κατάσταση!!!
Συνεπώς, η συνέχιση των μέχρι τώρα πρακτικών δεν αποτελεί πραγματική επιλογή, παρά τις συνεχιζόμενες προσπάθειες των κυβερνήσεων και, ιδίως, των μεγάλων επιχειρήσεων.

Η συνεργατική εμπειρία από την αντιμετώπιση της κρίσης


Συνεπώς, ποια μαθήματα προσφέρει η εμπειρία του συνεργατισμού, ως ενός από τους βασικούς παράγοντες της έννοιας της κοινωνικής οικονομίας, για την αντιμετώπιση της κρίσης;

Ο συνεργατισμός γεννήθηκε από μια μεγάλη οικονομική και κοινωνική κρίση – την πρώτη βιομηχανική επανάσταση στην Ευρώπη, του 19ου αιώνα.
Από τη δεκαετία του 1850, οι συνεταιρισμοί έχουν καταθέσει έμπρακτα χιλιάδες τρόπους αντιμετώπισης της κρίσης σε πολλούς τομείς της οικονομίας (γεωργία, τραπεζικές εργασίες, λιανεμπόριο, στέγαση).
Αναπτύχθηκαν σε παγκόσμιο κίνημα το οποίο παρέχει απασχόληση σε 100 εκατομμύρια ανθρώπους, 20% περισσότερο απ’ ό,τι οι πολυεθνικές εταιρείες. Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, έχουν μερίδιο αγοράς ανερχόμενο σε 20%, 40% ή ακόμη και 60% σε κλασικούς τομείς της οικονομίας (γεωργία, τραπεζικές εργασίες, λιανεμπόριο, στέγαση).
Αποτελεί δική μας ευθύνη η αντιμετώπιση της κρίσης και η εξεύρεση καινοτόμων λύσεων. Ποιός είναι όμως ο κατάλληλος τρόπος δράσης;

Μέσω ενός ανθρωποκεντρικού επιχειρηματικού μοντέλου


Στόχος του συνεργατισμού είναι η ικανοποίηση των αναγκών των μελών του, όχι δηλαδή μόνο των μετόχων, αλλά και των καταναλωτών, των εργατών/εργαζομένων τους, των παραγωγών ή και του ευρύτερου κοινού.
Ο όρος ανάγκες δηλώνει όχι μόνο τις οικονομικές ανάγκες (απασχόληση, ανταγωνιστικότητα, καλύτερες τιμές), αλλά και τις κοινωνικές ανάγκες (έλεγχος εξ ιδίων, ίση μεταχείριση, αυτονομία), τις περιβαλλοντικές ανάγκες (διατήρηση της τοπικής βιοποικιλότητας, ενεργειακή αυτονομία), τις πολιτιστικές ανάγκες (διατήρηση της πολιτιστικής ποικιλότητας).
Η ποικιλία αναγκών απαιτεί ποικιλία απαντήσεων, καθώς η μεγιστοποίηση μιας ανάγκης (π.χ. οικονομική ανάγκη / κέρδη) οδηγεί εντέλει στη μη ικανοποίηση άλλων αναγκών.
Συνεπώς, η λειτουργία του συνεργατικού κινήματος βασίζεται στην βιωσιμότητα, δηλαδή στη βέλτιστη χρήση των φυσικών πόρων, που σπανίζουν, για την ταυτόχρονη ικανοποίηση διάφορων αναγκών. Για το σκοπό αυτόν απαιτείται ποικιλία συνεργατικών μορφών, δομών και ιδεών.
Συνεπώς, συνεταιρισμοί παρατηρούνται σε όλους τους τομείς της οικονομίας.

Κεντρική ιδέα είναι η βέλτιστη ικανοποίηση του μέγιστου δυνατού αριθμού αναγκών, όχι η μέγιστη ικανοποίηση περιορισμένου αριθμού αναγκών.

Για το συνεργατισμό, ποικιλομορφία σημαίνει μεγαλύτερη αντοχή στην κρίση, καθώς επίσης και μεγαλύτερο δυναμικό ανάπτυξης.

Συνεπώς, πώς μπορεί αυτή η αντοχή να συνδυαστεί με τη βιώσιμη ανάπτυξη;
Στο σημείο αυτό, πρέπει να αναφέρω τρία βασικά ανθρωποκεντρικά στοιχεία του τρόπου λειτουργίας ενός συνεταιρισμού, τα οποία κάνουν και τη διαφορά στον τρόπο λειτουργίας μιας επιχείρησης και τον τρόπο συμπεριφοράς των ιδιοκτητών της!
Και, βεβαίως, τα στοιχεία αυτά στοχεύουν στη μεγιστοποίηση της δύναμης των ανθρώπων, δηλαδή των μελών του συνεταιρισμού.

1. Αυτοβοήθεια μέσω ιδιοκτησίας. Οι συνεταιρισμοί ανήκουν στα μέλη τους, τα οποία μοιράζονται τα κέρδη, αλλά και τους κινδύνους.

2. Έλεγχος εξ ιδίων διά της δημοκρατικής διακυβέρνησης. Οι συνεταιρισμοί διοικούνται από αιρετά μέλη τους βάσει της αρχής «ένα μέλος = μια ψήφος», όχι «ένα ευρώ = μια ψήφος».


3. Αυτονομία μέσω του τοπικού ριζώματος. Οι συνεταιρισμοί είναι κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε τοπικό / περιφερειακό επίπεδο και δεν είναι ανώνυμοι, αλλά έχουν στενούς δεσμούς με τον τοπικό κοινωνικό ιστό, γεγονός που οδηγεί σε ισχυρή αίσθηση συλλογικού πνεύματος και συνεργατικής κοινωνικής ευθύνης.

Συνεργατικές λύσεις στην Ευρώπη: τρέχουσες και αναδυόμενες

1. Διατήρηση της απασχόλησης.
Παραδείγματα στους τομείς της συνεταιριστικής βιομηχανίας και των υπηρεσιών σε έναν αριθμό ευρωπαϊκών κρατών όπως η Γαλλία, όπου οι υπάλληλοι ανέλαβαν τη διοίκηση της επιχείρησής τους με στήριξη από την τοπική κονωνία.

2. Αντοχή στην οικονομική κρίση. Παράδειγμα των συνεταιριστικών τραπεζών, όπου καμία από αυτές δεν ζήτησε ποτέ τα χρήματα του φορολογούμενου πολίτη, καμία δεν χρεοκόπησε και όπου όλα τα οικονομικά τους προβλήματα λύθηκαν εσωτερικά (μέσω του ταμείου αλληλοβοήθειας των συνεταιριστικών τραπεζών στη Γερμανία).


3. Καινοτόμες λύσεις προερχόμενες από πολίτες. Παραδείγματα στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των κοινωνικών υπηρεσιών – η επόμενη γενιά συνεταιρισμών που ικανοποιούν μη υλικές ανάγκες των μελών τους, ειδικότερα σε τομείς από τους οποίους έχουν αποσυρθεί οι κρατικές αρχές, όπως η φροντίδα των ηλικιωμένων, η διαχείριση σχολείων, καθώς επίσης και η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές εκ μέρους εταιρειών που ανήκουν σε μέλη του τοπικού πληθυσμού (Σκανδιναβία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο κλπ.).


4. Τοπικές υποδομές ανταγωνιστικού επιπέδου. Συνεργασία μεταξύ συνεργατικών επιχειρήσεων και μελών συνεταιρισμών από διάφορους τομείς για τη στήριξη νέας συνεργατικής ανάπτυξης (οι μεγαλύτεροι σε μέγεθος στηρίζουν τους μικρότερους) και ενδυνάμωση του κοινωνικού ιστού μέσω τοπικών δικτύων (για πολιτιστικές και λοιπές κοινωνικές δραστηριότητες).

Συνεργατικές προτάσεις προς τα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων


Η κρίση έχει πλέον καταδείξει ότι απαιτείται μια νέα ισορροπία μεταξύ των κύριων κοινωνικών συντελεστών, οι οποίοι σε τελική ανάλυση ελέγχονται στο σύνολό τους από τους ευρωπαίους πολίτες, δηλαδή μεταξύ κυβερνήσεων / δημόσιου τομέα, των επιχειρήσεων / ιδιωτικού τομέα και της κοινωνίας / του μη-κερδοσκοπικού τομέα, για τη δημιουργία της οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά βιώσιμης Ευρώπης του αύριο – η οποία ονομάζεται «κοινωνική οικονομία» από ορισμένα συνεργατικά μας μέλη, ιδίως του Νότου, τα οποία διαθέτουν ήδη μακρόχρονη εμπειρία στον τομέα αυτό.

Θα απαιτηθούν νέες ή αναδιαρθρωμένες πολιτικές για την επίτευξη της νέας ισορροπίας ανάμεσα σε πολιτικές που χαράσσονται εκ των άνω και πολιτικές που αναδύονται από τα κάτω, ειδικότερα διά της ενδυνάμωσης των τελευταίων, ως βάση για την οικοδόμηση μιας βιώσιμης οικονομικής & κοινωνικής υποδομής στην Ευρώπη.
Από τη συνεργατική άποψη, η επίτευξη θετικού αποτελέσματος εξαρτάται από την υλοποίηση των εξής τριών βασικών στοιχείων σε όλα τα επίπεδα:
● Ένα δίκαιο πεδίο δράσης για όλους τους οικονομικούς παράγοντες, που θα οδηγήσει σε ανθεκτικότερο σύστημα.
● Ένα αποτελεσματικό πλαίσιο πολιτικής (ρύθμιση, φορολογία, νομοθεσία) & ένα σύστημα υποστήριξης (οικονομικής, τεχνικής & ανθρωπίνων πόρων / ανθρώπινο) επικεντρωμένο στον αντίκτυπο και τη βιωσιμότητα, τα οποία θα βοηθήσουν στην αναβάθμιση υφιστάμενων βιώσιμων τοπικών & περιφερειακών λύσεων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
● Μια νέα σχέση εταίρων μεταξύ των οικονομικών φορέων (κερδοσκοπικών και μη κερδοσκοπικών) & των κέντρων λήψης αποφάσεων (τοπικών, εθνικών και ευρωπαϊκών) βασιζόμενη στη διαφάνεια, την υπευθυνότητα και το όφελος που παρέχουν στην κοινωνία.
Δεν υπάρχει τίποτε το νέο στο τι πρέπει να γίνει, αλλά ελπίζω πως η παρουσίασή μου κατέστησε σαφές το πώς πρέπει να γίνει αυτό, μέσω της συνεργατικής εμπειρίας.

Αναμένω μια ζωηρή συζήτηση στη συνέχεια. Σας ευχαριστώ!

Cooperatives Europe

* Το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού  «Συνεργατισμοί Ευρώπης» ανακοίνωσε το διορισμό του Klaus Niederländer ως νέου διευθυντή της «Coooperatives Europe asbl’  και ως περιφερειακού διευθυντή για την Ευρώπη της Διεθνούς Συνεργατικής Συμμαχίας (ICA) International Co-operative Alliance (ICA).
Ο Klaus Niederländer διαδέχεται τον Rainer Schlüter ο οποίος ήταν διευθυντής μέχρι τον Απρίλιο του 2010.
ICA Logo


Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Η ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου της Μαρώνειας στο Ε.Σ.Π.Α.


 | 23 Ιανουαρίου 2012 0 Comments

  • 3
     
    Share
Το έργο «ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ – ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ – ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΙΕΡΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΣΤΗ ΜΑΡΩΝΕΙΑ» έχει ενταχθεί στον Άξονα Προτεραιότητας 09 «Αειφόρος ανάπτυξη και ποιότητα ζωής στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Μακεδονία – Θράκη», με χρηματοδότηση ύψους 588,192.00 Ευρώ.
Ο αρχαιολογικός χώρος της Μαρώνειας περιλαμβάνει δύο βασικές ενότητες επισκέψιμων μνημείων, την περιοχή του λιμανιού στον Άγιο Χαράλαμπο, όπου βρίσκονται μνημεία των Ρωμαϊκών και Βυζαντινών Χρόνων και την περιοχή της Καμπάνας, όπου βρίσκεται το αρχαίο θέατρο, το Ιερό του Διονύσου και αρχιτεκτονικά κατάλοιπα ελληνιστικών κατοικιών.
Η περιοχή του αρχαίου θεάτρου και του Ιερού έχει άμεση ανάγκη παρέμβασης, τόσο λόγω της σπουδαιότητας των μνημείων, όσο και εξαιτίας των προβλημάτων στερέωσης των τοιχοποιιών στα κτίρια του Ιερού.
Κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του έργου αυτού θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες εργασίες:
1. Συνέχιση και ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου της Μαρώνειας, η οποία περιλαμβάνει:
1.1. Συντήρηση-έρευνα του πλινθόκτιστου τοίχου του ρωμαϊκού προσκηνίου.
1.2. Κατασκευή και τοποθέτηση των υπολοίπων απαραίτητων λίθινων συμπληρωμάτων εδωλίων στο κοίλο.
1.3. Ανάδειξη της ελληνιστικής φάσης με τοποθέτηση των σωζόμενων προεδριών σε υποδομή από ανοξείδωτο χάλυβα στην κάτω απόληξη της κεντρικής κατεστραμμένης κερκίδας και διαμόρφωση ανοιγμάτων στα πέρατα και στο κέντρο του ημικυκλικού αγωγού της ορχήστρας με επικάλυψη από υαλοπίνακες.
2. Καταγραφή, μελέτη και δημοσίευση του ανασκαφικού υλικού του θεάτρου, εκτύπωση εκπαιδευτικού προγράμματος για μαθητές των δύο πρώτων τάξεων του Γυμνασίου.
3. Ανάδειξη του περιβάλλοντος χώρου του αρχαίου θεάτρου (εξομάλυνση πρανούς δυτικής παρόδου μετά την ολοκλήρωση της έρευνας των τάφων, νέα είσοδος, η οποία θα εξυπηρετεί και ΑμεΑ, νέα περίφραξη, καθιστικά, πινακίδες, φυτεύσεις κ.α.).
4. Κατασκευή στεγάστρου προστασίας των διάσπαρτων αρχιτεκτονικών μελών του θεάτρου.
5. Έρευνα-συντήρηση του Ιερού του Διονύσου (συγκρότημα δημοσίων κτιρίων), η οποία περιλαμβάνει:
5.1. Συντήρηση-στερέωση των ευπαθών τοιχοποιιών όλων των ανεσκαμμένων κτιρίων (ναός, βόρειο και νότια κτίρια).
5.2. Κατασκευή στεγάστρου προστασίας των ευπαθών τοιχοποιιών και επιχρισμάτων του νοτιοανατολικού κτιρίου.
5.3. Σύνδεση των κτιρίων του Ιερού με το θέατρο
Με τη λήξη του έργου θα έχει ολοκληρωθεί η αποκατάσταση και ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου της Μαρώνειας και θα παραδοθούν συντηρημένα και προστατευμένα τα οικοδομικά κατάλοιπα του Ιερού του Διονύσου.

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Νοιαζόμαστε!


Νοιαζόμαστε!
Όσο βαθαίνει η οικονομική κρίση και οι συνέπειες της γίνονται βάναυσα αισθητές για πολλούς συνανθρώπους μας τόσο αυξάνονται οι προσπάθειες πολλών ανθρώπων για την ανακούφιση των συνανθρώπων μας. 
Παροχή τροφής και στέγης, ιατρικής περίθαλψης, ψυχολογικής στήριξης, ενημέρωσης, δωρεάν ψυχαγωγίας και πολλές άλλες δημιουργικές προσπάθειες συμβάλλουν στην ανακούφιση των προβλημάτων.
Νοιαζόμαστε!
για την διευκόλυνση κάθε ενδιαφερόμενου και σαν ελάχιστη συμβολή στο έργο αυτών των ανθρώπων
που αγωνίζονται για τον συνάνθρωπο μας.
Θέλουμε τη βοήθεια σας:
γράψτε μας στο Facebook, στείλτε μας e-mail, Fax, για κάθε κοινωνική προσπάθεια που γνωρίζετε. 
Αν έχετε την διεύθυνση τους, την ιστοσελίδα τους ή όποια άλλη χρήσιμη πληροφορία ακόμα καλύτερα!

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Μοιράζουν δωρεάν ελαιόλαδο στα Χανιά


Μοιράζουν δωρεάν ελαιόλαδο στα Χανιά

Σε δωρεάν διανομή τουλάχιστον 1.200 κιλών ελαιολάδου προχώρησε, στην πλατεία Νέων Καταστημάτων (1866), η Ομάδα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Παραγωγής Ελιάς Νομού Χανίων.
Με βασικό σύνθημα: «Την οργή μας για την εξευτελιστική τιμή του ελαιολάδου την κάνουμε αλληλεγγύη. Ο αγώνας είναι μπροστά μας» η Ομάδα προχωρά στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, σε συνεργασία με ελαιουργεία του Νομού καθώς και με τους φορείς με τους οποίους συνεργάζεται (Δήμος Αποκορώνου, Δήμος Σφακίων, Α.Γ.Σ. Παλαιών Ρουμάτων, Α.Γ.Σ. Καντάνου, Α.Γ.Σ. Πολεμαρχίου και ιδιωτικά ελαιουργεία).
Από τη συνολική ποσότητα του ελαιολάδου, περίπου 800 κιλά θα δοθούν σε πολίτες, 200 κιλά θα διατεθούν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Χανίων, ενώ 200 κιλά θα σταλούν στους απεργούς της Χαλυβουργικής.
Σημειώνεται ότι τις συγκεκριμένες ποσότητες ελαιολάδου έχουν προσφέρει αφιλοκερδώς τα μέλη της Ομάδας Παραγωγών και ελαιουργεία του Νομού Χανίων.
«Καλούμε όσους ελαιοπαραγωγούς θέλουν να είναι παρόντες», επεσήμανε χθες, μιλώντας στα «.Χ.Ν.» για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, ο υπεύθυνος του προγράμματος ολοκληρωμένης διαχείρισης, γεωπόνος, Νίκος Μαραγκουδάκης.
Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι την πρωτοβουλία στηρίζουν η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων «Η Ενότητα», το Εργατικό Κέντρο και η Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων, ενώ, καταλήγοντας, ευχαρίστησε «τον Δήμο Χανίων για τη φιλοξενία, το ιδιωτικό ελαιουργείο που τυποποίησε δωρεάν το ελαιόλαδο καθώς και το ΙΝΚΑ για τις νάιλον τσάντες».
Πηγή: Χανιώτικα Νέα