Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Έγγραφο της ΤUI ! ! ! (ταξιδιωτικού κολοσσού ΤUI)

Στα μέσα Οκτωβρίου οι tour operators του ταξιδιωτικού κολοσσού ΤUI που ανήκει σε ομίλους Ευρωπαϊκών τραπεζών απέστειλαν σε ξενοδόχους αρχικά της Ρόδου και στη συνέχεια της Κω και των Χανίων έγγραφο με το οποίο τους ζητά να υπάρχει πρόβλεψη να τους πληρώσει σε δραχμές σε περίπτωση αλλαγής του νομίσματος. 
Το έγγραφο μάλιστα αφορά συμβόλαια ήδη υπογεγραμμένα για το 2012.
Η TUI θέλει να είναι κατοχυρωμένη για παν ενδεχόμενο, ακόμη και για έξοδο της χώρας από το ευρώ. 

Κάτι που σημαίνει αλλαγή νομίσματος και στη συγκεκριμένη περίπτωση επιστροφή στις δραχμές.


Αν δείτε, τους περασμένους μήνες, ένας από τους λόγους για τους οποίους ήρθαμε σε αυτήν την κατάσταση ήταν η παραπληροφόρηση και το γεγονός ότι οι αγορές έκαναν σπασμωδικές κινήσεις χωρίς να συνεκτιμούν τα δεδομένα και τα αποτελέσματα. 
Είχαμε σειρά ανεύθυνων δηλώσεων από τους ευρωκράτες και τους πολιτικούς που ταρακούνησαν τις αγορές. Είναι παράλογο να υπάρχουν αμφισβητήσεις και φόβοι για τις ελληνικές επιχειρήσεις ειδικά από την ΤUI η οποία προέρχεται από μια χώρα (Γερμανία) η οποία είναι απολύτως δεσμευμένη στο στόχο της εξόδου της Ελλάδας από την κρίση.


Επιστολή είχε σταλεί από την ΤUI για να εξεταστεί το ενδεχόμενο τροποποίησης τμήματος της σύμβασης μεταξύ ενός Έλληνα ξενοδόχου και ενός tour operator από τη Νορβηγία σε σχέση με το νόμισμα, όλα αυτά ήταν πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, επικοινώνησε αμέσως o Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης με τον αντιπρόεδρο της ΤUI που είναι και Διευθυντής των Διεθνών Υποθέσεων όλης της εταιρείας παγκοσμίως, προκειμένου να του εκφράσει της εντονότατη δυσαρέσκειά μας και να του πει με ξεκάθαρο τρόπο ότι η ελληνική κυβέρνηση θα παροτρύνει τους ξενοδόχους της κανένας να μην υπογράψει οποιαδήποτε τέτοια τροποποίηση σε συμβόλαιο. Εδειξε και ο ίδιος ο αντιπρόεδρος να μη γνωρίζει ότι η ΤUI Νορβηγίας έχει αποστείλει τέτοια επιστολή.


Για αυτό την επόμενη μέρα o Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης του έστειλε επιστολή στην οποία επισυνάψαμε και το έγγραφο της ΤUI Noρβηγίας, και έχει πρωτοκολληθεί στο υπουργείο μας με αριθμό πρωτοκόλλου 639 και ημερομηνία 14/10/2011, με την οποία του ξεκαθάριζε ότι 


"αυτά τα πράγματα είναι απαράδεκτα, εμείς δεν τα δεχόμαστε, εκφράζουμε την εντονότατη δυσαρέσκειά μας, δεν καταλαβαίνουμε τι νοοτροπίες είναι αυτές"


Πρόκειται στην ουσία για τα "ψιλά γράμματα" των συμβολαίων που ασφαλίζουν τις εταιρείες που υπογράφουν συμβόλαια σε περίπτωση έκτακτου συμβάντος όπως φυσική καταστροφή, αλλαγή νομίσματος και άλλες αιτίες. Αυτό ισχύει και έχει ζητηθεί και από άλλες χώρες όπως είναι η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία.


Πρακτικές οι οποίες αμφισβητούν κεκτημένα και δημιουργούν σύγχυση στην αγορά είναι απρεπείς και αντιδεοντολογικές.


 Τελειωμό δεν έχουν τα υβριστικά και ντροπιαστικά δημοσιεύματα για την Ελλάδα αφού τώρα δείχνοντας την «μεγαλοψυχία» τους μας καλούν να πληρώσουμε αν δεν έχουμε σε ευρώ, σε δραχμές ή ακόμα και να τους δώσουμε κατσίκες βουνίσιες!
Πρόκειται για σχόλια που μειώνουν την περηφάνια κάθε Έλληνα που κάθε μέρα βλέπει την χώρα του να γίνεται ο περίγελος των ξένων.
Το πρώτο «χτύπημα» ήρθε από τον πρόεδρο της αεροπορικής εταιρείας Ryanair, Michael O´Leary.
«Δεν είμαστε ψωροπερήφανοι. Δεχόμαστε οποιοδήποτε νόμισμα. Ακόμη και κατσίκες βουνίσιες», δήλωσε στην εφημερίδα Telegraph, o πρόεδρος της Ryanair, Michael O'Leary, ερωτηθείς εάν η εταιρεία θα δεχόταν εξόφληση εισιτηρίων σε... δραχμές.
Όπως εκτίμησε ο O'Leary, θα υπήρχαν σημαντικά οφέλη από ένα υποτιμημένο ελληνικό νόμισμα. 



«Θα υπάρξει μια τουριστική έκρηξη. Για την Ελλάδα, η τουριστική βιομηχανία θα γίνει σημαντικότερη παρά ποτέ», ανέφερε.


Δεν είναι, πάντως, η πρώτη φορά που ο πρόεδρος του low cost αερομεταφορέα κάνει προκλητικές ή και εκκεντρικές δηλώσεις. Πολλές φορές τα βρετανικά -και όχι μόνο- media τον έχουν χαρακτηρίσει “αγαπημένο τους παιδί” εξαιτίας της... τροφής των σχολίων που τους παρέχει αφειδώς.
Υπενθυμίζεται ότι η Ryanair έχει βάλει τρεις νέους, ελληνικούς προορισμούς στα δρομολόγιά της: την Κω, την Κέρκυρα και την Κρήτη.



Ως Έλληνες και ως Ευρωπαίοι πολίτες, οφείλουμε να σεβόμαστε απόλυτα τα σύμβολα της πατρίδας μας, όπως τη σημαία μας και το νόμισμά μας. 
Πόσο δε μάλλον, όταν το νόμισμά μας είναι το νόμισμα, της νομισματικά ενοποιημένης Ευρώπης.
Θα ήταν προδοτικό και ποινικά κολάσιμο, εάν συναινούσαμε σε μια τέτοια κατάφορη προσβολή, του εθνικού μας ευρωπαϊκού νομίσματος.
Σε ένα αντίστοιχα υποθετικό σενάριο, θα μπορούσε να μας ζητηθεί να δεσμευτούμε για το νέο τάχα χρώμα της Ευρωπαϊκής μας σημαίας, σε ερυθρό. 

Θα το κάναμε; 
σε καμία περίπτωση να μην δεχτούμε να προβούμε, σε οποιεσδήποτε συζητήσεις, ή συνεννοήσεις, προσβλητικές για την εθνική μας ακεραιότητα, το νόμισμά μας το ευρώ και κυρίως για την ενιαία νομισματική μας ενότητα, για την οποία αισθανόμαστε πολύ υπερήφανοι.

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

10 tips για να δώσετε στα παιδιά το καλό παράδειγμα


Είστε η πιο σημαντική επιρροή των παιδιών σας. Μπορείτε να κάνετε πολλά πράγματα για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να αναπτύξουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες που θα τους ακολουθούν σε όλη τους τη ζωή. Η ποικιλία των φαγητών βοηθά τα παιδιά να λάβουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα από την κάθε ομάδα τροφίμων.
Είναι επίσης πιο πιθανό να δοκιμάσουν νέα φαγητά και να τους αρέσουν περισσότερα φαγητά. Όταν τα παιδιά αναπτύσσουν προτιμήσεις για πολλά είδη φαγητών είναι πιο εύκολο να σχεδιάσετε τα οικογενειακά γεύματα. Μαγειρέψτε μαζί τους, φάτε μαζί τους, συζητήστε μαζί τους και κάντε την ώρα του φαγητού οικογενειακή στιγμή!
• Δώστε το παράδειγμα: Καταναλώστε φρούτα, λαχανικά και φυτικές ίνες με τα γεύματα ή τα σνακς σας. Αφήστε τα παιδιά σας να δουν ότι σας αρέσει να μασάτε ωμά λαχανικά.
• Πηγαίνετε να ψωνίσετε φαγητό μαζί τους: Η αγορά ειδών διατροφής μπορεί να διδάξει το παιδί σας πολλά πράγματα σχετικά με το φαγητό και τη διατροφή. Συζητήστε από πού προέρχονται τα φρούτα, τα λαχανικά, οι φυτικές ίνες, το γάλα και το κρέας. Αφήστε τα παιδιά σας να κάνουν υγιεινές επιλογές.
• Γίνετε δημιουργικοί στην κουζίνα: Τεμαχίστε το φαγητό σε αστεία και εύκολα σχήματα με τους κόπτες μπισκότων. Ονομάστε ένα φαγητό που το παιδί σας βοήθησε να ετοιμαστεί. Σερβιρίστε την ‘Σαλάτα της Μαρίας’ ή τις ‘Γεμιστές πατάτες του Κωστάκη’ για βραδινό. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να εφεύρει νέα σνακς.
• Προσφέρετε το ίδιο φαγητό σε όλους: Σταματήστε να μαγειρεύετε ξεχωριστά πιάτα για να ικανοποιήσετε τα παιδιά σας. Είναι πιο εύκολο να σχεδιάζετε τα οικογενειακά γεύματα όταν όλοι τρώνε τα ίδια φαγητά.
• Ανταμείψτε με την προσοχή σας, όχι με φαγητό: Δείξτε την αγάπη σας με αγκαλιές και φιλιά. Ανακουφίστε με αγκαλιές και συζήτηση. Προτιμήστε να μην
προσφέρετε γλυκά ως ανταμοιβή. Αυτό κάνει τα παιδιά να πιστεύουν ότι τα γλυκά ή τα επιδόρπια είναι καλύτερα από άλλα φαγητά. Όταν το φαγητό δεν έχει καταναλωθεί, τα παιδιά δεν χρειάζονται κάτι ‘έξτρα’- όπως γλυκά ή μπισκότα- ως αντικατάστατα.
• Επικεντρωθείτε ο ένας στον άλλο στο τραπέζι: Συζητήστε για αστεία και χαρούμενα θέματα κατά τη διάρκεια του φαγητού. Κλείστε την τηλεόραση. Απαντήστε στο κινητό σας τηλέφωνο αργότερα. Προσπαθήστε να μετατρέψετε τα γεύματα σε μια διαδικασία χωρίς άγχος.
• Ακούστε το παιδί σας: Όταν το παιδί σας λέει ότι πεινάει, μπορείτε να του προσφέρετε ένα μικρό και υγιεινό σνακ- ακόμα και όταν δεν είναι ο προγραμματισμένος χρόνος του να φάει. Προσφέρετε επιλογές. Ρωτήστε το ‘Τι προτιμάς για βραδινό: μπρόκολο ή κουνουπίδι’ αντί για ‘Θέλεις μπρόκολο για βραδινό’;
• Περιορίστε τον χρόνο παρακολούθησης τηλεόρασης: Μην επιτρέπετε πάνω από 2 ώρες παρακολούθησης τηλεόρασης την ημέρα, όπως συστήνεται από την Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιάτρων. Σηκωθείτε και κινηθείτε κατά τη διάρκεια των διαφημίσεων. Ξεκινήστε μια φυσική δραστηριότητα.
• Ενθαρρύνετε τη φυσική δραστηριότητα: Κάντε τη φυσική δραστηριότητα μια χαρούμενη διαδικασία για όλη την οικογένεια. Συμπεριλάβετε τα παιδιά σας στον σχεδιασμό. Περπατήστε, τρέξτε και παίξτε με το παιδί σας- αντί να κάθεστε στο περιθώριο. Δώστε το παράδειγμα με το να είστε φυσικά ενεργοί και να χρησιμοποιείτε εργαλεία ασφάλειας, όπως είναι τα κράνη των ποδηλάτων.
• Να είστε ένα καλό υγιεινό πρότυπο: Δοκιμάστε νέα φαγητά οι ίδιοι. Περιγράψτε τη γεύση, υφή και μυρωδιά. Προσφέρετε ένα νέο φαγητό κάθε φορά. Σερβίρετε κάποιο φαγητό που αρέσει στο παιδί σας μαζί με το νέο. Προσφέρετε τα νέα φαγητά στην αρχή του γεύματος, όταν το παιδί σας είναι πολύ πεινασμένο. Αποφύγετε να κάνετε διάλεξη ή να αναγκάσετε το παιδί σας να φάει.